Ga naar de inhoud

Alert! Waarom je de functie ‘Swipe omhoog’ uit moet zetten op iPhone

Update:
iPhone-beveiligen-scherm-swipen
In samenwerking met: Swappie

Je iPhone is veel meer dan een gewone mobiele telefoon. Het is een krachtig hulpmiddel dat een schat aan persoonlijke informatie in je tas (of zak) met zich meedraagt. Daarom is het cruciaal om de beveiliging ervan serieus te nemen. In dit artikel geven wij belangrijke tips!

Een essentiële stap in die richting is het aanzetten van de functie “Bereikbaarheid” op je home screen (beginscherm). Deze ogenschijnlijk onschuldige Swipe omhoog (Swipe up) functie vormt namelijk een risico voor je privacy én gegevens.

Ontdek hieronder waardevolle tips om je iPhone optimaal te beschermen tegen ongewenste toegang en bedreigingen.

Waarom beveiliging belangrijk is

Helaas komt cybercriminaliteit steeds vaker voor. Denk bijvoorbeeld aan de recente golf van phishingaanvallen, waarbij hackers zich voordoen als betrouwbare bedrijven om je persoonlijke gegevens te stelen. Dit soort aanvallen zijn vaak gericht op iPhone-gebruikers die onterecht denken dat ze veilig zijn, omdat ze een Apple-product gebruiken. Daarom is het beschermen van je digitale gegevens belangrijker dan ooit.

Van financiële informatie tot persoonlijke foto’s, alles op je mobiel kan in verkeerde handen komen als je niet voorzichtig bent. Het is niet alleen kwalijk om je gegevens te verliezen, het kan ook leiden tot identiteitsdiefstal, ongewenste aankopen en andere ernstige gevolgen die je financiële en emotionele welzijn in gevaar kunnen brengen.

Uitschakelen van “Swipe omhoog” op je home screen

Een minder bekende, maar effectieve maatregel om je iPhone te beschermen is het aanzetten van de “Bereikbaarheid”-functie. Deze functie maakt het mogelijk om snel toegang te krijgen tot apps en widgets, zonder je iPhone te ontgrendelen. Fijn dat gemak? Wat als iemand met slechte bedoelingen deze functie misbruikt?

Laten we eens kijken naar hoe je deze functie uitschakelt en waarom dit belangrijk is.

Waarom Swipe omhoog uitzetten?

Bereikbaarheid/Swipe onhoog is handig voor snelle toegang, maar het vormt ook een beveiligingsrisico. Vooral als je je iPhone verliest of als deze wordt gestolen. Als iemand toegang heeft tot je vergrendelde scherm, kan diegene:

  • Je meldingen bekijken.
  • Toegang krijgen tot apps met gevoelige informatie, zoals bankapps.
  • Instellingen wijzigen, waardoor ze mogelijk meer toegang krijgen tot je gegevens.

Door Swipe omhoog uit te schakelen beveilig je je mobiel en verklein je het risico dat onbevoegden toegang krijgen tot je iPhone.

Lees de volledige uitleg over Swipe omhoog.

Hoe je de swipe up functie uitzet

Het proces om Swipe omhoog uit te schakelen is eenvoudig en snel. Volg deze stappen:

  1. Open de Instellingen-app: Zoek op je Home Screen naar het pictogram van de Instellingen-app en tik erop.
  2. Navigeer naar ‘Toegankelijkheid’: Scroll naar beneden en tik op ‘Toegankelijkheid’.
  3. Zoek naar ‘Aanraken’: Onder het gedeelte ‘Fysiek en motoriek’, tik je op ‘Aanraken’.
  4. Schakel Bereikbaarheid’ aan: Zoek de optie ‘Bereikbaarheid’ en schakel deze aan. De schakelaar wordt groen wanneer deze is ingeschakeld.
  5. Controleer je wijzigingen: Ga terug naar je Home Screen en probeer omhoog te vegen. Je merkt dat de functie nu is uitgeschakeld. Je ziet geen berichten o.i.d. meer.

Andere belangrijke beveiligingstips

Naast het uitschakelen van Swipe omhoog zijn er tal van andere manieren om je iPhone te beveiligen:

1. Stel een sterk wachtwoord in

Gebruik een wachtwoord dat moeilijk te raden is. Vermijd eenvoudige combinaties zoals “1234” of “wachtwoord”. Een combinatie van cijfers, letters en symbolen is het veiligst.

TIP: Houd je persoonlijke gegevens en informatie veilig.

2. Schakel tweefactor-authenticatie in

Met tweefactor-authenticatie voeg je een extra laag beveiliging toe. Zelfs als iemand je wachtwoord weet, hebben ze nog steeds toegang nodig tot een tweede apparaat om in te loggen.

3. Gebruik biometrische beveiliging

Maak gebruik van Face ID of Touch ID. Deze technologieën maken het moeilijker voor anderen om toegang te krijgen tot je iPhone, zelfs als ze je wachtwoord kennen.

4. Houd je software up-to-date

Zorg ervoor dat je iOS-updates regelmatig downloadt en installeert. Updates bevatten vaak beveiligingspatches die je iPhone beschermen tegen de nieuwste bedreigingen.

5. Wees voorzichtig met apps

Download alleen apps van de officiële App Store. Goedkeuring door Apple betekent dat ze zijn gecontroleerd op veiligheid en privacy.

6. Schakel locatie-diensten slim in

Wees selectief met welke apps toegang hebben tot je locatie. Dit helpt om je privacy te beschermen.

7. Maak regelmatig back-ups

Maak regelmatig back-ups van je gegevens via iCloud of je computer. Dit zorgt ervoor dat je geen belangrijke informatie verliest als je iPhone wordt gestolen of beschadigd.

Over Swappie

Als je op zoek bent naar een nieuwe, betrouwbare telefoon is dat tegenwoordig best een opgave. Zeker als je zoekt naar een betaalbaar én goed exemplaar. Gelukkig is er een oplossing die zowel betaalbaarheid als duurzaamheid combineert: refurbished smartphones.

Bovendien krijg je bij Swappie 24 maanden garantie en mag je het toestel gratis verkopen of retourneren.

Foto: Canva

In samenwerking met: Swappie

Meer over: