Ga naar de inhoud

Alcoholverbod in sportkantines ’totaal bezopen’

Alcoholverbod

Alcoholverbod voor sportkantines, een verkoopverbod voor supermarkten op wijn en speciaalbier en een forse accijnsverhoging op alcoholhoudende drank. Als het aan staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) ligt worden deze maatregelen doorgevoerd om problematisch alcoholgebruik in Nederland tegengaan.

Of de plannen van de ChristenUnie-politicus de eindstreep halen is niet zeker, maar op voorhand stuiten ze al op een muur van kritiek vanuit de politiek en de sportwereld. ‘Een enorme betutteling’ en ‘dit betekent de doodsteek voor sportclubs‘ luiden de reacties.

De Telegraaf meldt dat Van Ooijen ook met de gedachte speelt alcohol tussen 04.00 en 08.00 te verbieden en de online verkoop van sterke drank, bier en wijn een halt toe te roepen. Een accijnsverhoging van zo’n 45 tot 55 cent per blikje of flesje is bedoeld om de goedkoopste blikken bier – populair onder alcoholisten – duurder te maken.

Biertje in de sportkantine hoort er bij

De kans dat het Van Ooijen lukt om sportkantines droog te leggen lijkt op dit moment vooralsnog erg klein. VVD, D66 en CDA zijn tegen. Oud VVD-staatssecretaris Fred Teeven uitte zijn ongenoegen over een ban op bier in sportkantines op Radio 1. “Ik houd niet van een staatssecretaris die sportvereniging om zeep helpt en lange lijsten maakt om te kijken hoe ideeën uitpakken.” Andere kritiek in VVD-kring luidt: “Wat blijft er na een wedstrijd over als je sportkantines drooglegt? Een biertje in de sportkantine hoort er gewoon bij”, zegt oud VVD-bewindsman Uri Rosenthal.

Tekst gaat onder de Tweet verder >>

VVD Kamerlid Rudmer Heerema twittert: ‘Het verenigingsleven draait niet alleen om sport, maar juist om vriendschappen en gezelligheid!’ Ook D66 is niet blij met de voorgestelde maatregel. Die partij staat wel open voor een verbod op verkoop van wijn en speciaalbier in de supermarkt. PVV-leider Geert Wilders Twittert over de drooglegging van Van Ooijen kort en krachtig: ‘Totaal bezopen.’

Wat mag er nog wel in Nederland?

Martine Wolzak, journalist bij het Financieel Dagblad zegt bij WNL dat Sportclubs in grote financiële problemen terecht komen als het verbod doorgaat. Ze voegt daar op persoonlijke titel aan toe dat de controles op het schenken van drank aan minderjarigen in sportkantines scherper mag. Sportliefhebbers reageren vol ongeloof op het plan om geen alcohol meer te schenken in de sport. ‘Betutteling ten top!’ ‘Wat mag in Nederland nog wel?’ En: ‘Als dit gebeurt, zeg ik mijn lidmaatschap direct op.’

Aantasting vrijheidsgevoel

Toch is het volgens socioloog Peter Achterberg niet ondenkbaar dat het alcoholgebruik langzaam verdwijnt uit het openbare leven. Bij Omroep Brabant wees hij op het rookverbod in cafe’s en op sportvelden. “Toen roken werd verboden, werd ook iedereen gek. Nu denken we: wat goor.” Achterberg noemt het heel logisch dat we bij dergelijke maatregelen massaal in verzet komen. “Het tast ons gevoel van vrijheid aan. We willen niet worden betutteld en zelf kunnen bepalen of we ons lichaam naar de kloten helpen.”

Bronnen: WNL, De Telegraaf, Omroep Brabant

Meer over: