
Je hebt het vast weleens meegemaakt: je laat per ongeluk een fles drank buiten staan in de winter. De volgende ochtend ben je benieuwd: is de inhoud nog vloeibaar of zit je met een blok ijs? Het antwoord hangt helemaal af van het alcoholpercentage. Hoe hoger dat percentage, hoe lager het vriespunt. Sommige dranken veranderen al snel in een ijsklont, terwijl andere probleemloos de vrieskou doorstaan.
Hoe hoog moet het alcoholpercentage zijn in een fles drank, wil het niet bevriezen in de vrieskou buiten? Waar ligt precies de grens? En wist je dat sommige drankjes juist lekkerder worden als ze (bijna) bevriezen? We leggen het uit!
Bij welke temperatuur bevriest alcohol?
Water bevriest bij 0°C, maar alcohol heeft een veel lager vriespunt. Hoe hoger het alcoholpercentage, hoe kouder het moet zijn voordat je fles verandert in een ijsblok. Hieronder een handig overzicht van veelvoorkomende dranken en hun vriespunt:
- Bier (5%) – bevriest rond -2°C. Zet dat krat dus niet te lang buiten!
- Wijn (12%) – bevriest bij ongeveer -6°C. Een koude nacht en je hebt wijnijs.
- Baileys (17%) – kan bij -10°C al problemen krijgen.
- Vodka en sterke drank (40%) – blijft vloeibaar tot zo’n -20°C. Perfect voor après-ski in Siberië.
- Pure alcohol (96%) – bevriest pas bij -114°C. Kortom: niet iets waar je je zorgen over hoeft te maken!
He b je je dit weleens afgevraagd: 100% alcohol bestaat dat?
Zoals je ziet, zit er een duidelijk verschil tussen lichte en sterke alcoholische dranken. Bier en wijn kunnen in de winter snel bevriezen, terwijl sterke drank veel beter bestand is tegen vrieskou.
Waarom smaken sommige dranken beter als ze bijna bevriezen?
Niet alle drank hoeft vloeibaar te blijven. Sommige likeuren smaken juist beter als ze ijskoud zijn. Denk aan limoncello: deze Italiaanse citroenlikeur (30%) wordt vaak in de vriezer bewaard en krijgt een dikkere, bijna stroperige textuur. Ook ouzo en sambuca worden traditioneel ijskoud geserveerd en kunnen zelfs licht troebel worden. Dit fenomeen heet de louche-effect, waarbij bepaalde essentiële oliën uit de drank neerslaan bij extreme kou.
Heb je nu wel zin in een lekker glas drank? Begrijpelijk, wij ook! Met mooie cocktailglazen smaakt je drankje nog lekkerder.
Bevroren wijnkoeler maken
Een andere creatieve optie? Maak je eigen bevroren wijnkoeler door een fles deels in te vriezen en deze als koelelement te gebruiken voor andere dranken. Zo blijft je wijn langer koud zonder dat je hem verdunt met ijsblokjes. Een fles Baileys (17%) kan bij -10°C al problemen krijgen, terwijl een fles vodka (40%) het prima volhoudt in een vrieskou van -15°C.
Bekijk de video en lees daarna verder >>
Tips om drank veilig te bewaren in de winter
Wil je voorkomen dat je per ongeluk een dure fles wijn of bier laat bevriezen? Houd dan rekening met deze tips:
- Bewaar bier en wijn binnen bij temperaturen boven het vriespunt.
- Sterke drank kan buiten blijven, maar pas op bij extreme kou (-20°C of lager).
- Likeuren zoals Baileys bevatten room en kunnen gaan schiften als ze bevriezen, dus bewaar ze binnen.
- Gebruik een koelemmertje met sneeuw als natuurlijk alternatief om drankjes koud te houden zonder bevriezingsrisico.
Wil je zeker weten dat je drank niet bevriest? Ga voor sterke drank van minstens 40%. Bier en wijn kun je beter binnen laten staan, tenzij je zin hebt in een bevroren verrassing. Of, zoals we het ook kunnen noemen: gratis slush puppy.
Bronnen;
Biernet, Gall & Gall I Foto: Canva