Ga naar de inhoud

Alain Delon (88), de Franse filmlegende is overleden

Update:
Alain Delon overleden

De iconische Franse acteur en producent Alain Delon is op 88-jarige leeftijd overleden. Zijn kinderen hebben het trieste nieuws zondag gedeeld. Delon is thuis vredig gestorven in het bijzijn van zijn familie. De acteur kampte al langere tijd met ernstige gezondheidsproblemen.

Reacties vanuit de wereld

De dood van Alain Delon heeft wereldwijd reacties teweeggebracht. De Franse president Emmanuel Macron eerde de acteur op sociale media met een emotioneel bericht: “Hij was meer dan een ster: hij was een Frans monument.”

De tekst gaat verder onder het Instagram-bericht >>

Macron prees Delon als een acteur die legendarische rollen vertolkte en generaties in vervoering bracht. Hij deelde ook een nostalgische zwart-witfoto van Delon in zijn jonge jaren, waarmee hij de grootsheid van de overleden acteur onderstreepte.

Delon was prominent figuur in Franse filmwereld

Delon, 1 van de meest prominente figuren in de Franse cinema, begon zijn carrière op jonge leeftijd. In 1957, toen hij 21 jaar oud was, werd hij opgemerkt door regisseur Yves Allégret tijdens het filmfestival van Cannes.

Dit leidde tot zijn debuut in de film Quand la femme s’en mêle. Vanaf dat moment groeide Delon uit tot 1 van de grootste sterren van de jaren 60. Hij stond bekend om zijn onberispelijke uiterlijk en zijn veelzijdige acteerwerk, dat zowel jongensachtige onschuld als donkere, cynische rollen omvatte.

Alain Delon verwierf al snel roem met zijn optredens in internationaal geprezen films:

  • Rocco e i suoi fratelli (1961).
  • Il Gattopardo (1963).

Beiden geregisseerd door de Italiaanse filmmaker Luchino Visconti. Deze films cementeerden zijn status als internationale filmster.

In Frankrijk zelf speelde Delon in beroemde films als:

  • Les félins van René Clément.
  • Le Samouraï van Jean-Pierre Melville.

Zijn samenwerking met gerenommeerde regisseurs uit die tijd maakte hem een favoriet in de filmwereld, ondanks de constante discussie onder critici over zijn acteerprestaties.

De zanger Alain Delon

Alain Delon is vooral bekend als acteur. Daarnaast had hij ook een bescheiden carrière als zanger. Hoewel hij nooit echt groot doorbrak, heeft hij enkele nummers uitgebracht die populair zijn, voornamelijk in Frankrijk.

Top 5 nummers van Alain Delon:

  1. “Paroles, Paroles” (1973) – Een duet met de beroemde zangeres Dalida. Dit nummer werd een groot succes en is misschien wel Delons bekendste muzikale werk.
  2. “Comme au cinéma” (1987) – Een lied dat een nostalgische blik werpt op zijn filmcarrière en dat bij zijn fans goed in de smaak viel.
  3. “Le Petit Garçon” (1975) – Een emotioneel nummer waarin Delon een verhaal vertelt, in een stijl die half gesproken en half gezongen is.
  4. “Laetitia” (1974) – Een romantisch nummer dat een kleinere hit was, maar toch enige populariteit genoot in Frankrijk.
  5. “Où est passée ma bohème?” (1985) – Een lied dat zijn melancholieke kant laat zien en zijn talent voor expressieve, verhalende zang benadrukt.

Hoewel Alain Delon zich vooral op acteren richtte, heeft hij met deze nummers een blijvende indruk achtergelaten in de muziekwereld.

Alain Delon in de rol van regisseur

In de jaren 70 stapte Delon ook over naar de productie van films, waarbij hij vaak zelf de hoofdrollen op zich nam in krimi’s en politiefilms. Een van zijn meest memorabele producties uit die periode was Borsalino (1970).

De jaren 80 brachten hem verder succes met films als Un amour de Swann en Notre histoire, waarvoor hij 2 prestigieuze César-prijzen won in 1982, de hoogste Franse filmonderscheiding.

Delon’s veelbesproken privéleven

Naast zijn filmcarrière was ook het persoonlijke leven van Alain Delon regelmatig onderwerp van gesprek in de media. Zijn liefdesrelaties werden breed uitgemeten, waaronder zijn langdurige relatie met het Nederlandse model Rosalie van Breemen. Samen kregen ze 2 kinderen. De relatie eindigde in 2002.

Rosalie van Breemen en Alain Delon in gelukkige tijden. De tekst gaat verder onder het Instagram-bericht >>

Voordat hij met Van Breemen samen was, had Delon een jarenlange, gepassioneerde relatie met de beroemde actrice Romy Schneider. De relatie tussen de 2 was intens en trok wereldwijd aandacht en eindigde uiteindelijk in 1963.

De tekst gaat verder onder het Instagram-bericht >>

Alain Delon was ook vader van een zoon uit een eerdere relatie, en er wordt beweerd dat hij nog een 4e kind had uit een kortstondige verhouding, hoewel hij dit nooit erkende. Zijn vermeende zoon overleed in 2023.

Teruggetrokken leven na gezondheidsproblemen

Na een beroerte in 2019 verdween Alain Delon vrijwel geheel uit de schijnwerpers. Zijn laatste publieke optredens waren zeldzaam en kwamen voornamelijk voort uit controversiële gebeurtenissen, zoals een politie-inval eerder dit jaar, waarbij ongeoorloofde vuurwapens in zijn bezit werden gevonden.

Alain Delon laat een onuitwisbare indruk achter in de filmgeschiedenis en blijft een van de meest iconische vertegenwoordigers van de Franse cinema. De historische films met Delon op het witte doek leven voort bij ONS.

Bekijk hier nog de beelden van Shownieuws over het leven van het Franse icoon >>

Hoofdfoto: Alain Delon aanwezig bij het Filmfestival van Cannes in 2019 – Mike Marsland/WireImage/Getty Images.

Meer over: