Ga naar de inhoud

Ajax’s thuiswedstrijden in gevaar door concerten van De Toppers

Ajax thuiswedstrijden in gevaar door concerten de Toppers

De play-off wedstrijden van Ajax komen mogelijk in gevaar door de geplande concerten van De Toppers. Deze staan op 24 en 25 mei gepland in de Johan Cruijff ArenA. Waar gaan ze de thuiswedstrijden, die ze traditiegetrouw in de ArenA spelen, nu voetballen? Dit zijn de scenario’s.

Conflict met geplande data concerten

De Johan Cruijff ArenA is niet alleen de thuisbasis van Ajax. Het is tevens een populaire locatie voor grote evenementen zoals concerten. Een voorbeeld van zo’n event zijn de aanstaande concerten van De Toppers. Met de geplande data voor deze concerten op 24 en 25 mei, kan er een planningsconflict ontstaan.

De play-offs voor Europees voetbal beginnen op 23 mei 2024. Op 2 juni is de finale van deze play-offs.

De Toppers treden op 24 en 25 mei op in de Johan Cruijff ArenA, waardoor Ajax die dagen niet in het eigen stadion kan spelen. Op donderdag 23 mei kan de club ook niet op de grasmat in de ArenA terecht. Dan vinden de voorbereidingen op de concerten plaats.

Bekijk hier de uitzending van Oranjewinter waarin Gerard Joling de kwestie bespreekt. Tekst gaat onder de video verder >>

Geïmplementeerde veranderingen

Dit jaar wordt er een nieuwe regel toegepast bij de play-offs. Voorheen bestonden de halve finale en finale elk uit een thuis- en uitwedstrijd. Dit jaar is besloten deze finales over één wedstrijd te spelen, waarbij de ploeg die hoger staat op de ranglijst het thuisvoordeel krijgt. Dit betekent concreet dat als Ajax hoog eindigt in het seizoen, de ploeg het voorrecht heeft om thuis de wedstrijd te mogen voetballen.

Mogelijke impacts

Volgens Mike Verweij, een bekende clubwatcher, kan deze situatie een groot probleem worden voor Ajax. Als het team een thuiswedstrijd moet spelen op 23 mei, zal het stadion niet beschikbaar zijn vanwege de voorbereidingen voor de concerten.

Wat de situatie ook complex maakt, is dat de play-offs om Europees voetbal in principe worden gespeeld tussen de nummers 5 tot en met 8 van de competitie. Als de winnaar van de KNVB Beker bij de top 3 eindigt, worden de play-offs gespeeld tussen de nummers 6 tot en met 9. De 2 hoogst geëindigde teams krijgen het voorrecht om een thuiswedstrijd te spelen in de halve finale.

Wat als scenario’s

Aan de andere kant, als Ajax zich in de positie bevindt om de play-offs voor promotie/degradatie te moeten spelen en niet onder de top 3 eindigt, kunnen de concerten van De Toppers nog een obstakel vormen.

Deze play-offs worden gespeeld over 2 wedstrijden. De halve finales vinden plaats op 21 en 25 mei, en de finale op 28 mei en 2 juni. Hierbij neemt alleen de nummer 16 van de Eredivisie deel aan deze play-offs.

In dit spannende seizoen wil Ajax alle mogelijke voordelen benutten, inclusief het thuisvoordeel. Het zou een grote uitdaging zijn om dit te doen zonder de Johan Cruijff ArenA. Of dit scenario zich zal voordoen? De tijd zal het leren.

In de media

Tekst bij VandaagInside liegt er niet om: ‘De Toppers houden geen rekening met mogelijke play-offs’ >>

Bron: fcupdate

Meer over: