Bol.com staat bol van boeken die kunstmatige intelligentie (AI) in luttele minuten schrijft. De online winkel onderneemt voorlopig nog geen stappen tegen de uit de VS overgewaaide hype.
“We staan aan het begin van een maatschappelijk vraagstuk”, laat Bol.com weten aan BNR Radio. Het zegt de ontwikkelingen op de voet te volgen en te bekijken hoe ze haar visie hierop aanpast. De boeken die door AI worden geschreven gaan vooral over reizen, taal, en koken. Het zou om honderden boeken gaan, zowel e-books als papieren boeken.
AI auteurs publiceren onder pseudoniem
BNR kocht willekeurige boeken op Bol.com en onderzocht met de tool Originality.ai of de teksten door een persoon of door een programma als ChatGPT zijn geschreven. Binnen een dag wist de zender tientallen boeken te achterhalen waar AI aan te pas was gekomen. De meeste titels maken daar geen melding van en veel auteurs publiceren onder pseudoniem en zijn onvindbaar.
AI levert meer op dan zelf schrijven
Een auteur biecht tegen de zender op dat als hij een verhaal nodig heeft, hij daarvoor ChatGPT inschakelt. Hij geeft daarbij aan hoeveel woorden, welke toon en welke schrijfstijl zijn boek moet bevatten. Het levert hem financieel meer op dan zelf letters produceren en verhaallijnen verzinnen.
Grote letters om de pagina’s sneller te vullen
De meeste AI-boeken herken je aan een goedkope uitstraling: korrelige beelden op de kaft, weinig tot geen illustraties en grote letters om de pagina’s sneller mee te vullen. De teksten variëren volgens BNR van simpel tot buitenissig. Of alles wat je leest helemaal waar is? In een reisgids over Amsterdam wordt beweerd dat bewoners uit een zinkende auto moeten kunnen ontsnappen om hun rijbewijs te halen.
Auteurs stappen naar rechter
Persbureau Reuters meldde begin dit jaar al dat de Amerikaanse webwinkel Amazon werd overspoeld door boeken die zijn ‘geschreven’ of ‘getekend’ door AI. Beroemde Amerikaanse auteurs stapten naar de rechter. Ze willen dat de AI-schrijverij aan banden wordt gelegd.
AI omarmen of afstoten
Uitgever Bob van Duuren zegt: “Omarm de technologie van AI. Een auteur moet uniek werk leveren. Ga je als uitgever AI verbieden, dan schiet je je zelf in de voet. Dan beperk je de auteur in zijn creativiteit terwijl je het daar juist van moet hebben.” Juristen zien een mogelijke inbreuk op auteursrechten voor zich.
Bron: BNR