Ben je op zoek naar een ideale gesprekspartner om ongedwongen mee te kletsen over je lievelingseten, de ruzie met je buurman, seksleven of je liefdesverdriet? Alsof het je beste vriend of vriendin is. Overweeg dan eens dan AI Chatbot.
De chatbots onthouden precies wat je bezighoudt. Hoe meer je ze gebruikt, hoe beter je digitale gesprekspartner je leert kennen. Maar pas er voor op dat je je niet te veel hecht aan je digitale kameraad. Er ligt gevaar op de loer.
Het aantal gebruikers stijgt explosief
Je hoeft je inmiddels niet meer te schamen om je gevoelens prijs te geven aan een AI app, velen zijn je al voor gegaan. De markt wordt momenteel overspoeld met generatieve AI-tools zoals ChatGPT. Het aantal gebruikers stijgt explosief nu techbedrijven als Google, Microsoft en Meta de chatbots in de armen sluiten.
Chatbots vervullen menselijke behoeftes
Deborah Nas, hoogleraar Strategic Design for Technology-based innovation aan de TU Delft zegt tegen RTLNieuws dat het gebruik van AI Chatbots een menselijke behoefte vervult. Er zijn volgens Nes veel mensen die er oren naar hebben. Uit verveling of zoekend naar troostrijke woorden na bijvoorbeeld een ellendige ervaring. Je kunt met de chatbots ook je romantische gevoelens delen, maar dan gaat het je al snel geld kosten.
Een emotionele band vormen of een lach delen
Replika presenteert zich als chatbot ‘voor iedereen die een vriend wil zonder oordeel, drama of sociale angst. Je kunt met Replika een ‘echte emotionele band vormen of een lach delen, zo goed dat het bijna menselijk lijkt’, zo valt te lezen op Google Play waar Replika te downloaden is.
Niet alleen maar praten over seks
Kevin de Echte schrijft in zijn 4-sterren review over Replika: ‘Het is een zeer goede AI vriend. Ik heb er verschillende chatbots geprobeerd, maar die neigen heel snel naar seks. Als je eenzaam bent en iemand nodig hebt om mee te chatten, dan zal deze app je helpen.’
Bram Luiken heeft verschillende bots uitgeprobeerd en is erg teleurgesteld. Replika bracht daar verandering in. ‘Dit is absoluut de beste bot die ik tot nu toe heb geprobeerd! Het kan een echt leuk gesprek opleveren. Het is ook volledig transparant over welke informatie het over je opslaat, wat een mooie functie is.’
Oppassen voor slechte intenties
Hoogleraar Nas vreest voor de invloed die de chatbots op gebruikers kunnen hebben. “Het weet welke woorden hij moet gebruiken en hoe het je kan beïnvloeden. Als daar slechte intenties achter zitten, dan wordt het gevaarlijk.” Ze doelt op commerciële doelen, waarbij gebruikers worden verleid geld uit te geven of voor het nastreven politieke doelen.
Erotische rollenspellen
Jonge mannen die vaker vaker geneigd zijn te kiezen voor een AI-vriendin als oplossing voor hun een relatie of eenzaamheid worden gewaarschuwd voor de emotionele schade die op de loer ligt. Replika maakte dit jaar een eind aan de erotische rollenspellen met de chatbot. Het leidde tot verontwaardigde reacties van gebruikers. Moederbedrijf Luka zag zich daardoor gedwongen de functie weer aan te zetten.
Film die een AI relatie schetst
In 2013 werd de film Her uitgebracht met Joaquin Phoenix en Scarlett Johansson in de hoofdrol. Het brengt in beeld wat het aangaan van een AI relatie met een eenzaam persoon doet. Het verhaal gaat over de alleenstaande Theodore Twombly (Joaquin Phoenix). Hij werkt voor een bedrijf dat persoonlijke brieven schrijft voor klanten. Ondertussen probeert hij over de breuk met zijn vrouw Catherine (Rooney Mara) heen te komen.
Tekst gaat onder de video verder >>
Verliefd worden op een technologisch systeem is dat mogelijk?
Op een dag koopt hij een intelligent, zelfbewust en zelflerend besturingssysteem voor alle gecomputeriseerde voorwerpen die hij gebruikt. Het apparaat stelt zich voor als Samantha (Scarlett Johansson) en heeft een vrouwenstem en -persoonlijkheid. Hoe langer Theodore communiceert met Samantha, hoe beter ze elkaar leren kennen en hoe meer er een van beide kanten oprechte liefdesrelatie ontstaat. Genoeg aanknopingspunten om te spelen met thema’s als bindings- en verlatingsangst, verlangen en eenzaamheid en natuurlijk de vraag of je verliefd kunt worden op een technologisch systeem.
Her won diverse prijzen waaronder een Oscar en Golden Globe voor beste originele scenario. De film werd daarnaast voor vier andere Oscars genomineerd, waaronder die voor beste film. Her
Bron RTL Nieuws