Ga naar de inhoud

Afwasborstel schoonmaken en vervangen: oei, zo vaak?!

Afwasborstel schoonmaken en vervangen

Wanneer was de laatste keer dat je je afwasborstel grondig hebt schoongemaakt? En nog belangrijker, hoe lang ligt hij al in je keuken op je aanrecht? Het schoonmaken en vervangen van een afwasborstel wordt vaak over het hoofd gezien. Oei, zo vaak zou het eigenlijk moeten.

Afwasborstel is een bloedplaats voor bacteriën

De afwasborstel, een essentieel gereedschap in de keuken, maar ook een broedplaats voor bacteriën als hij niet regelmatig wordt schoongemaakt. Spinazieblaadjes, pastasaus en kleverige rijstkorrels zijn slechts enkele van de vele restjes die zich aan de borstel hechten. Als deze niet tijdig wordt gereinigd, kan hij meer bacteriën bevatten dan zelfs een gele toilet-bril, waardoor de kans op kruisbesmetting tijdens de afwas aanzienlijk toeneemt.

Het schoonmaken van een afwasborstel: zo doe je dat

Het schoonmaken van een afwasborstel hoeft geen ingewikkelde taak te zijn, vooral niet als je een vaatwasser hebt. In dat geval kan de borstel gewoon in de bestekbak worden geplaatst en op een hoge temperatuur worden gewassen om de meeste bacteriën te doden.

Voor degenen zonder vaatwasser of voor houten afwasborstels die niet vaatwasser-bestendig zijn, zijn er nog steeds effectieve methoden. Een uur laten weken in een mengsel van witte azijn en afwasmiddel of in een oplossing van dikke bleek en water kan de bacteriën doden en de borstel grondig reinigen.

Zo vaak moet je je borstel vervangen

Hoe goed je ook voor je afwasborstel zorgt, er komt altijd een moment waarop vervanging noodzakelijk is. Wanneer de haren van de borstel naar buiten gaan staan, is het een duidelijk teken dat het tijd om een nieuwe borstel aan te schaffen.

Gelukkig zijn er alternatieven beschikbaar, zoals schuursponzen, loofahs en rubberen afwasborstels. Vooral de rubberen afwasborstel is een hygiënisch en duurzaam alternatief. Deze is gemakkelijk schoon te maken en heeft een langere levensduur dan traditionele borstels.

Vind de beste afwasborstel voor je vuile vaat

Als je een stevige grip wilt, is de OXO Good Grips borstel een uitstekende keuze. Dankzij het antislip handvat blijft de borstel goed in je hand liggen, wat het schoonmaken van de vaat comfortabel maakt.

De ingebouwde zeepdispenser en het duurzame nylon borstelmateriaal zorgen ervoor dat je efficiënt kunt schoonmaken zonder je antiaanbaklagen te beschadigen. Met deze borstel kun je genieten van een goed gesprek tijdens de afwas, zonder irritatie.

Veelgestelde vragen over afwasborstels:

1. Wat is de beste afwasborstel?

Hier zijn enkele aanbevelingen:

OXO Good Grips Dish Brush:

  • Voordelen: Ergonomische greep, duurzame borstels, vervangbare koppen.
  • Nadelen: Iets duurder dan standaard borstels.

Scotch-Brite Non-Scratch Dishwand:

  • Voordelen: Vervangbare schuursponzen, reservoir voor afwasmiddel, zacht voor pannen met antiaanbaklaag.
  • Nadelen: Het reservoir kan soms lekken.

Full Circle Be Good Dish Brush:

  • Voordelen: Gemaakt van gerecycled plastic en bamboe, ergonomisch ontwerp.
  • Nadelen: De bamboe kan na verloop van tijd splinteren als het niet goed wordt onderhouden.

Miya Bamboo Dish Brush:

  • Voordelen: Milieuvriendelijk, stevige natuurlijke borstels, geschikt voor harde schoonmaakklussen.
  • Nadelen: Minder geschikt voor delicate oppervlakken.

Joseph Joseph Palm Scrub Brush:

  • Voordelen: Handig handpalmontwerp, afwasmiddelreservoir, compact.
  • Nadelen: Klein formaat kan onhandig zijn voor grotere vaat.

Bij het kiezen van een afwasborstel is het belangrijk om te letten op:

  • Ergonomie: Comfortabele grip om handvermoeidheid te voorkomen.
  • Duurzaamheid: Materialen die lang meegaan, vooral bij frequent gebruik.
  • Onderhoud: Vervangbare onderdelen of makkelijk schoon te maken.
  • Milieuvriendelijkheid: Gebruik van duurzame of gerecyclede materialen.

Afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en het type vaat dat je het vaakst afwast, kun je een keuze maken uit deze opties.

2. Hoe vaak je afwasborstel vervangen?

Vervang je afwasborstel elke 1 tot 2 maanden, of eerder als deze versleten of vuil is. Regelmatig vervangen voorkomt de opbouw van bacteriën en zorgt voor optimale hygiëne en reinigingsefficiëntie.

3. Hoe gebruik je een afwasborstel?

Gebruik een afwasborstel door afwasmiddel op de borstel, in het sopje te spuiten of direct op de vaat aan te brengen. Schrob de vuile vaat met de borstel, spoel af met water en zorg ervoor dat je alle etensresten verwijdert. Spoel de borstel na gebruik goed uit en laat hem drogen.

Stappenplan beste manier afwassen:

Voorbereiding:

  • Verwijder voedselresten van de vaat.
  • Sorteer de vaat op soort: glazen, borden, bestek, pannen.

Gebruik warm water:

  • Vul de gootsteen of een teiltje met warm water. Warm water helpt vet en vuil beter oplossen.

Afwasmiddel toevoegen:

  • Voeg een kleine hoeveelheid afwasmiddel toe aan het warme water. Te veel afwasmiddel kan moeilijk af te spoelen zijn en is niet nodig voor een effectief resultaat.

Volg de juiste volgorde:

  • Begin met de minst vuile items zoals glazen en kopjes.
  • Ga verder met borden en bestek.
  • Eindig met de vuile pannen en potten.

Gebruik een afwasborstel of spons:

  • Gebruik een afwasborstel of spons om elk item goed schoon te schrobben.
  • Besteed extra aandacht aan randen en moeilijk bereikbare plekken.

Spoel grondig:

  • Spoel elk item af met schoon, warm water om alle zeepresten te verwijderen.

Laat drogen:

  • Laat de vaat aan de lucht drogen op een droogrek, of droog met een schone theedoek om waterstrepen te voorkomen.

4. Kun je een afwasborstel in de vaatwasser doen?

Ja, je kunt de meeste afwasborstels in de vaatwasser doen. Plaats de borstel in het bovenste rek om hem grondig te reinigen en bacteriën te doden. Borstels met houten handvatten of delicate onderdelen kunnen beter met de hand worden gereinigd om beschadiging te voorkomen.

5. Afwasborstel kopen? Waar let je op?

Hoewel het lijkt alsof het simpelweg vervangen van je afwasborstel een fluitje van een cent is, kan het serieuzer aanpakken ervan resulteren in een schonere vaat en daardoor meer gemak opleveren. Overweeg dus zorgvuldig welke afwasborstel het beste bij je behoeften past, in plaats van zomaar een willekeurige te halen bij de supermarkt, Hema of Blokker.

Waar let je op, bij het kopen van de beste afwasborstel?

  • Welk materiaal? Moet hij stevig zijn of heb je liever zacht? Met een stevige variant haal je wat makkelijker de etensresten weg, een zachte variant is beter voor kwetsbaar servies.
  • Welke uitvoering? Kies je voor plastic, rubber of natuurlijk hout? Een plastic variant is vaak goedkoper, maar buigt niet altijd mee en werkt minder prettig. Een houten borstel is duurzamer, maar lastiger schoon te houden.
  • Welke haartjes vind je het fijnst? Stugge of echte haren? De stugge haren helpen je bij een goede schrobbeurt, maar vraagt wel om voorzichtigheid (te hard schrobben kan beschadigen of zelfs glazen breken) echte haren gaan vaak langer mee, mits het juiste gebruik.
  • Hoe bevestigen? Kies je een zuignap om neer te zetten of een lus om op te hangen? Vastplakken op je gootsteen of sierlijk ophangen aan een haakje? Dat is een kwestie van smaak en niet van functioneren.

    De Ikea afwasborstel met zuignap: wist je dit?
  • Welk design? Liever een praktisch design of een kunstwerk? Je ziet de mooiste uitvoeringen tegenwoordig, van aardbeien-borstel tot stripfiguren. Hoe mooier hoe duurder in veel gevallen.
  • Vind je de kleur belangrijk, zodat de borstel bij je interieur past? Veel afwasborstels zijn verkrijgbaar in neutrale kleuren zoals blauw, groen, grijs of wit, omdat deze kleuren over het algemeen populair zijn voor keukenaccessoires.
  • Kijk je naar de prijs? Je koopt ze al voor minder dan 1 euro, maar ze zijn er ook van een paar tientjes. Het is maar net wat je eraan uit wilt geven.

De leukste afwasborstel bij de Hema kopen

Meer over: