Het plan van de PVV om het eigen risico in de zorgverzekering af te schaffen lijkt een hele zware klus. Waar vinden ze die 4 miljard euro? En hoe passeren ze de Zorgverzekeringswet? Het afschaffen van de publieke omroep brengt lang niet genoeg op.
Eind januari was er al geen meerderheid in de kamer voor het afschaffen van het eigen risico. De PVV gaf toen aan dat het nog steeds voornemens is om het af te schaffen, maar niet op dat moment. Wanneer dan wel?
Komt PVV belofte afschaffen eigen risico na?
Als de PVV als grootste partij iets wil behouden van het belofteprogramma dat populistische kiezers heeft aangetrokken, zal het moeten streven naar het behoud van het eigen risico in de ziektekostenverzekering. Maar dit zal geen gemakkelijke taak zijn.
Het kabinet, dat naar verwachting onder leiding van Geert Wilders zal staan, zou maar liefst 4 miljard euro moeten vinden om deze afschaffing te bekostigen. Dit roept vragen op over waar dit geld vandaan zal komen, vooral voor politici zoals Pieter Omtzigt.
Schaf het eigen risico in de zorg af! #wnl #StemPVV #PVV #Wilders #PS2023 pic.twitter.com/hBpNbbIz4l
— Geert Wilders (@geertwilderspvv) March 10, 2023
De financiële puzzel
De afschaffing van de publieke omroep, goed voor 800 miljoen euro, is slechts een fractie van wat nodig is. Dat is niet genoeg voor de 4 miljard dat de PVV moet vinden. Pieter Omtzigt vraagt zich af waar dat geld vandaan moet komen. Een vraag die veel Nederlanders bezighoudt.
Momenteel bedraagt het eigen risico 385 euro per verzekerde, wat neerkomt op een totaalbedrag van 5,5 miljard euro voor bijna 14,5 miljoen Nederlanders. Echter, niet alle Nederlanders maken dit volledige bedrag op, aangezien het eigen risico bedoeld is als een drempel om onnodige bezoeken aan de dokter te ontmoedigen.
Zorgverzekeringswet aanpassen lijkt onmogelijk
Bovendien vereist het afschaffen van het eigen risico een herziening van de huidige Zorgverzekeringswet, aangezien deze geen ruimte biedt voor directe overheidsbijdragen.
Gemiddeld genomen betalen verzekerden 275 euro aan eigen risico, wat neerkomt op 4 miljard euro. Als de PVV dit eigen risico afschaft, zouden de zorgkosten voor elke verzekerde met 275 euro moeten stijgen. Dit zou resulteren in hogere kosten voor mensen die weinig of geen gebruik maken van medische zorg, terwijl mensen die veel zorg nodig hebben voordelen zouden ervaren.
Er zijn echter ook onzekerheden verbonden aan deze afschaffing. Het kan leiden tot een toename van onnodige doktersbezoeken, wat de zorgkosten zou verhogen. Aan de andere kant kan het ook leiden tot vroegere detectie van gezondheidsproblemen, wat mogelijk kosten kan besparen. Bovendien kan de afschaffing van het eigen risico leiden tot veranderingen in de zorgtoeslag voor lagere inkomens, met mogelijk financiële gevolgen.
Uiteindelijk lijkt het afschaffen van het eigen risico voor de PVV een uitdagende taak te zijn, zowel financieel als politiek. Alternatieve opties, zoals een nexit of een fusie met de VVD, blijven op tafel liggen.
Lukt het de PVV om het eigen risico af te schaffen?
Bekijk de video over de plannen hieronder en lees verder >>
Juridische struikelblokken
Het grootste probleem is niet eens het geld. De Zorgverzekeringswet staat de staat niet toe zomaar financieel bij te springen. Het eigen risico zomaar afschaffen kan juridisch knap lastig worden. Als de PVV haar populistische beloftes wil waarmaken, moet er een list worden gevonden. Hoe de partij dit wil aanpakken, is nog de vraag. Het blijft een uitdaging om de kiezers niet teleur te stellen.
Eigen risico nog steeds verplicht
Het eigen risico in de zorgverzekering is een onderwerp dat regelmatig in Nederland wordt besproken. Momenteel is het eigen risico een verplicht bedrag dat verzekerden zelf moeten betalen voordat de zorgverzekeraar begint met vergoeden. Het doel ervan is om de kosten van de gezondheidszorg te beheersen en verzekerden bewust te maken van de kosten van medische behandelingen.
Voordelen en nadelen
Het afschaffen van het eigen risico is een idee dat door verschillende partijen wordt besproken. Voorstanders van afschaffing argumenteren dat het eigen risico een financiële drempel vormt voor mensen om zorg te zoeken, vooral voor mensen met lagere inkomens. Tegenstanders waarschuwen echter dat het afschaffen van het eigen risico kan leiden tot hogere zorgkosten in het algemeen, omdat mensen mogelijk meer zorg gaan consumeren zonder rekening te houden met de kosten.
Bron: nd