1 op de 4 vier mensen geeft aan dat ze in het afgelopen jaar zorg hebben gemeden, omdat ze het eigen risico niet kunnen of willen betalen. De helft zegt dat de zorg dringend was. Binnenkort krijgt iedereen de kans iets aan dat eigen risico te doen door naar de stembus te gaan. Hoe kijken de politieke partijen tegen het onderwerp aan?
Terug naar het ziekenfonds
Bijna alle politieke partijen besteden in hun verkiezingsprogramma aandacht aan het eigen risico. De PVV, DENK en de SP willen het eigen risico afschaffen. De PvdD wil het eigen risico afschaffen en het ziekenfonds terugbrengen. GroenLinks/PvdA wil het eigen risico stapsgewijs afschaffen en het vrijwillig eigen risico helemaal afschaffen. Ook BBB wil het eigen risico afbouwen en op termijn afschaffen. NSC wil een optie om per behandeling een deel van het eigen risico te betalen en wil het eigen risico niet verhogen.
Eigen risico bevriezen
De VVD wil het eigen risico behapbaar maken door te kiezen voor een betaling per behandeling tot het maximum van het verplichte eigen risico. Het eigen risico wordt als het aan de VVD ligt niet jaarlijks geïndexeerd. D66, de CU en de SGP willen het eigen risico bevriezen op 385 euro. De CU wil dit in ieder geval tot en met 2028.
Het CDA wil ook het eigen risico gelijk houden en de huisartsenzorg uitzonderen van het eigen risico.
Nationaal zorgfonds
BIJ1 pleit voor een nationaal zorgfonds en het afschaffen van de premies en eigen bijdragen. BVNL wil dat iedereen een eigen bijdrage betaalt per behandeling, deze is niet inkomensafhankelijk. FVD wil het eigen risico verlagen naar 200 euro. Volt besteedt geen aandacht aan het eigen risico in het verkiezingsprogramma.
Eigen risico is te hoog
Uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 30.000 leden van het Opiniepanel blijkt dat twee derde (66 procent) het eigen risico voor zorgkosten te hoog te vindt. In Nederland geldt een minimaal verplicht eigen risico van 385 euro. Dat kan oplopen tot maximaal 885 euro, je maandelijkse premie wordt dan lager.
Met uitzondering van vrijgestelde zorg als huisartsenbezoek en kraamzorg, moeten we zorg uit het eigen risico-bedrag portemonnee betalen. Kosten daar boven neemt de zorgverzekeraar voor zijn rekening.
Financiële problemen door eigen risico
In het afgelopen jaar kwam 1 op de 10 mensen in de problemen, omdat ze het eigen risico moesten betalen. Dat was vaker het geval onder mensen met een lager inkomen, of bij chronisch en langdurig zieken. Van die groepen kreeg 15 procent te maken met financiële problemen. “We hebben er regelmatig rood door gestaan”, zegt een panellid van het EenVandaag onderzoek.
Dan maar niet naar de dokter
Om geldproblemen te voorkomen, kiezen mensen ervoor een behandeling uit te stellen, zich niet te laten doorverwijzen naar het ziekenhuis of specialist, en langer te doen met hun medicijnen. Ruim een kwart heeft vanwege het eigen risico in het afgelopen jaar zorg gemeden. Het gaat vaak om mensen met een laag inkomen. Maar ook mensen met een middeninkomen stellen medische zorg uit- of af, of besparen er op. Gevolg van hiervan is dat mensen zieker worden, wat hogere kosten met zich meebrengt.
Een boete op ziek zijn
Het eigen risico staat al langer ter discussie. Een derde van de ondervraagden vindt het eigen risico in zijn huidige vorm acceptabel. De helft ziet liever dat het zorgsysteem op de schop gaat omdat het niet solidair is tegenover lagere inkomens en chronisch zieken. De laatste groep ervaart het eigen risico als een boete op ziek zijn, omdat zij jaarlijks standaard hun eigen risico kwijt zijn. Half november worden de nieuwe tarieven bekend gemaakt en kun je weer overstappen van zorgverzekering. Het is handig om de verschillende zorgverzekeringen te vergelijken.
Bronnen: Zorgwijzer, Zorgvisie, EenVandaag
Foto: Didesign021