Ga naar de inhoud

Afdingen in gewone winkels: wat zijn de (ongeschreven) regels?


Dat je kunt afdingen op de rommelmarkt of op Marktplaats, dat is je ongetwijfeld al bekend. Ook in veel gewone winkels kun je soms goedkoper uit zijn door te vragen om korting. Waar kan afdingen wel, en waar niet? En hoe doe je dat onderhandelen? We zetten de (ongeschreven) regels voor je op een rij.

Onderhandelpercentages

Bij echt grote aankopen, durven we meestal wel af te dingen. Zestig procent van de Nederlanders zegt wel eens te hebben onderhandeld bij de aankoop van een auto, blijkt uit onderzoek van Blauw Research. In witgoedwinkels is dat zo’n 44 procent, al een stuk lager. Volgens de Consumentenbond is afdingen in veel meer winkels mogelijk. De verkoopprijs van diverse artikelen ligt namelijk minder vast dan we vaak denken. De Consumentenbond heeft een lijst gemaakt met hoeveel goedkoper je uit kunt zijn als je durft af te dingen. 

Verwachte kortingspercentages na afdingen

  • Audio, video en elektronica: tot 10 procent
  • Grote huishoudelijke apparaten: tot 15 procent
  • Keukens: tot 25 procent
  • Grote meubelen voor binnen: tot 10 procent
  • Tuinmeubelen: tot 15 procent
  • Foto- en filmapparatuur: tot 15 procent
  • Auto’s: tot 10 procent
  • Fietsen: tot 15 procent
  • Diensten: tot 15 procent
  • Kleding: tot 25 procent

Kan afdingen overal?

Betekent dat dan meteen dat afdingen overal mogelijk is? Dat helaas niet. In grote ketens is er vaak niet of nauwelijks onderhandelruimte, omdat filialen overal dezelfde lijn moeten trekken en zij niet onafhankelijk zijn. Vooral in kledingwinkels zal je gek aan worden gekeken als je probeert af te dingen, hiervoor kun je het beter bij tweedehands kleding houden. Bij witgoed- en elektronicazaken, is er vaak wel onderhandelruimte, ook bij grotere ketens. Hier zullen verkopers minder opkijken van een klant die korting probeert te krijgen. Vaak is een goede richtlijn om aan te houden: als je een product koopt waarvan de prijs in de dubbele cijfers loopt, dan is er mogelijk onderhandelruimte. Als de marges al heel laag zijn, zoals in de supermarkt of kringloopwinkel, dan is die ruimte er niet.

Hoe kun je afdingen?

Wat veel mensen tegenhoudt, is dat ze afdingen best spannend vinden. Ze vinden het ongemakkelijk of simpelweg een beetje asociaal. Toch hoeft dat het helemaal niet zo te zijn, als je het op de juiste manier aanpakt. 

10 tips om af te dingen:

  1. Wees goed voorbereid. Doe van tevoren online onderzoek over wat andere aanbieders voor producten vragen. Weet wat normaal is voor het product dat jij wilt kopen.
  2. Stel voor jezelf een bodemprijs vast, waarmee je bepaalt wat je maximaal wilt uitgeven. Hou je hieraan, dat maakt je tijdens het onderhandelen namelijk zelfverzekerder.
  3. Weet bij wie je moet zijn: niet iedere werknemer is in de positie om korting te mogen geven. Hiervoor moet je vaak bij de bedrijfsleider zijn.
  4. Als korting niet mogelijk is, kun je ook om korting in natura vragen. Vraag bij je laptop om een gratis laptophoes, vraag of er een gratis onderhoudsbeurt bij je auto kan of dat je keuken gratis wordt gemonteerd.
  5. Ga op tijd winkelen: hoe sneller jij die keuken nodig hebt, hoe meer de verkoper zal proeven dat je haast hebt en weinig onderhandelruimte hebt.
  6. Kies het juiste moment: op drukke momenten hebben winkeliers minder zin om te onderhandelen. Aan het einde van de dag is die ruimte er vaak meer, om nog even die extra verkoop rond te maken. Ook aan het einde van het jaar zal er meer mogelijk zijn.
    Sommige verkopers vinden juist de eerste verkoop van de dag belangrijk, als geluk en goede start van de dag, waardoor je juist dan meer voor elkaar krijgt. 
  7. Oefen eerst op bijvoorbeeld Marktplaats of de rommelmarkt.
  8. Gebruik stiltes: de meeste mensen vinden deze ongemakkelijk en pijnlijk, waardoor ze sneller toegeven.
  9. Laat de verkoper eerst een bod doen: zo voorkom je dat jij te weinig korting vraagt en de verkoper in z’n handjes kan wrijven. 
  10. Blijf realistisch: een onredelijke korting afdwingen zorgt ervoor dat je de volgende keer niet met open armen wordt ontvangen.

Meer over: