Ga naar de inhoud

Boek Inez Weski werpt nieuw licht op haar arrestatie: fouten gemaakt

Boek Inez Weski Bron: © Talpa Shownieuws Inez Weski boek 

De geruchtmakende arrestatie van strafadvocaat Inez Weski (70) krijgt een nieuwe wending. Uit onderzoek van de Inspectie Justitie en Veiligheid blijkt dat Weski inderdaad 9 dagen op een geheime locatie is vastgehouden – een gang van zaken die tegen de geldende regels ingaat. De bevindingen volgen op de publicatie van haar boek ‘Het geluid van de stilte’, waarin zij al eerder melding maakt van deze geheime detentie. 

Gearresteerd in een spraakmakende strafzaak

Het rapport werpt nieuw licht op de manier waarop het Openbaar Ministerie en justitie omgaan met verdachten die zelf functioneren binnen het rechtssysteem. Inez Weski wordt in april 2023 gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij criminele communicatie tussen Ridouan Taghi – haar toenmalige cliënt – en de buitenwereld.

Justitie vermoedt dat zij haar positie als advocaat misbruikt om berichten van Taghi vanuit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) naar zijn familieleden te sluizen. Volgens het OM zou Weski via haar advocatenstatus toegang hebben gehad tot vertrouwelijke communicatiekanalen, waarmee zij mogelijk fungeerde als schakel in een criminele organisatie.

Shownieuws uitzending over het boek van Inez Weski

Bekijk de uitzending hieronder terug en lees verder >>

Aanhouding en schorsing Weski

De verdenking leidt tot haar onmiddellijke aanhouding en schorsing als advocaat. De zaak zorgt voor grote beroering, vooral omdat Weski jarenlang bekendstaat als een zeer gerespecteerde en principiële strafpleiter.

Ze verdedigt onder meer topcriminelen, maar weigert altijd mee te werken aan media-optredens of publieke profilering. Haar arrestatie zet de verhoudingen tussen de advocatuur en het OM verder op scherp.

Lees verder onder het bericht >>

Detentie op geheime plek schending van regels

Na haar arrestatie verdwijnt Weski tijdelijk uit beeld. In haar boek, dat zij een jaar later publiceert, beschrijft zij hoe zij direct na haar aanhouding 9 dagen wordt vastgehouden op een onbekende locatie.

Volgens haar zijn familie en advocaat niet op de hoogte van haar verblijfplaats en is er sprake van isolement en psychische druk. De Inspectie Justitie en Veiligheid start naar aanleiding van deze publicatie een onderzoek.

In strijd met de voorschriften

De conclusie van de Inspectie liegt er niet om: het ministerie van Justitie heeft gehandeld in strijd met de voorschriften. Het blijkt dat Weski inderdaad zonder officiële registratie en zonder directe toegang tot haar advocaat is vastgezet op een zogeheten ‘geheime locatie’. Dit is slechts toegestaan onder zeer strikte voorwaarden, zoals bij acute dreiging of terrorismebestrijding – criteria die in dit geval niet aantoonbaar van toepassing zijn.

Volgens de Inspectie ontbreekt bovendien duidelijke documentatie over wie deze beslissing heeft genomen en waarom. Dat maakt controle achteraf vrijwel onmogelijk. De Inspectie spreekt van een ernstige tekortkoming in de rechtsbescherming van verdachten.

Lees verder onder de video >>

Wat staat er in het boek van Inez Weski?

In haar boek schrijft Weski op indringende wijze over haar arrestatie, het isolement en de psychologische effecten van de detentie. Ze beschrijft hoe ze in een kale ruimte zonder klok of daglicht wordt vastgehouden, waardoor haar gevoel voor tijd verdwijnt. Bezoek of contact met de buitenwereld is gedurende die periode niet toegestaan. Ze noemt haar detentie “een kafkaëske ervaring in een land dat zich rechtsstatelijk noemt”.

Het boek is meer dan een persoonlijk relaas. Weski reflecteert ook op de bredere juridische context, de rol van de media en het gevaar van beeldvorming in strafzaken.

Ze stelt dat de staat in toenemende mate bereid is om fundamentele rechtsprincipes opzij te zetten in de strijd tegen georganiseerde misdaad. Volgens haar is het idee van een eerlijke rechtsgang onder druk komen te staan.

Lees verder onder het bericht >>

Politieke en juridische reacties

De publicatie van het rapport leidt tot Kamervragen. Juridische beroepsorganisaties tonen zich geschokt. De Nederlandse Orde van Advocaten spreekt van een ernstige schending van de rechtsstaat. “Dat een advocaat op deze wijze wordt behandeld, zonder dat daarover verantwoording wordt afgelegd, is onaanvaardbaar,” stelt de Orde in een reactie.

Ook mensenrechtenorganisaties roeren zich. Amnesty International roept op tot een onafhankelijk onderzoek naar de bredere toepassing van geheime detentie in Nederland. Volgens hen is het niet de eerste keer dat veiligheidsoverwegingen de rechtsbescherming van verdachten lijken te overschaduwen.

OM: Verdachten onvindbaar maken soms noodzakelijk

Weski’s advocaten Geert-Jan en Carry Knoops willen nu niet reageren op de bevindingen van de inspectie. Ze zeggen dat te doen bij de behandeling van de zaak. Het Openbaar Ministerie reageert vooralsnog terughoudend.

In een korte verklaring stelt het OM dat het “in het belang van lopende onderzoeken” soms noodzakelijk is om verdachten tijdelijk onvindbaar te maken. Of dat ook in het geval van Weski rechtmatig was, laat het in het midden.

Laatste woord is nog niet gezegd

De kwestie rond Inez Weski is nog lang niet afgerond. Haar zaak loopt nog, maar het debat over de verhouding tussen veiligheid, geheimhouding en rechtsbescherming laait opnieuw op.

Haar boek, het Inspectierapport en de maatschappelijke reacties zetten een pijnlijk scherp licht op een systeem dat steeds meer worstelt met zijn eigen principes.

Lees ook: Gevangenen krijgen kranten met gaten erin en tolken die hun vak niet verstaan zijn gevaar voor de rechtstaat.

Bronnen: 

Inspectie Justitie en Veiligheid, Boek ‘Het geluid van de stilte’, NOS, OM

Meer over:

Reacties zijn gesloten.