Ga naar de inhoud

Advies: meer belasting op vlees, zuivel en langeafstandsvluchten

startpagina-blog-vlees-belasting-nieuws

Op verzoek van het kabinet is een beleidsadvies opgesteld door verschillende ministeries. Hierin staat aangegeven welke extra maatregelen bijdragen om de klimaatdoelen te behalen.

Deze maatregelen omvatten onder andere het verhogen van de belasting op langeafstandsvluchten, het verhogen van de prijzen van vlees en zuivel, en het verkleinen van de veestapel. Lees hier hoe dit precies zit en wat deze maatregel voor jou gaat betekenen.

Klimaatdoelen aangepast en maatregelen aangescherpt

Volgens het klimaatakkoord van Parijs moet Nederland in 2030 de uitstoot van broeikasgassen met 55 procent hebben verlaagd ten opzichte van 1990. Het huidige kabinet heeft zichzelf ten doel gesteld om dit te verhogen naar 60 procent. Dit om eventuele tegenvallers op te vangen.

Om dit doel te bereiken moet de uitstoot van kooldioxide nog eens met 22 megaton worden verlaagd. In het beleidsadvies staat hoe dit mogelijk is. De onderzoekers concluderen dat strengere regelgeving en het verhogen van de prijzen van vervuilende zaken essentieel is om deze doelen te bereiken.

Meer betalen voor langeafstandsvluchten

Volgens het rapport wordt winst behaald met bijvoorbeeld het verhogen van de vliegtuigbelasting. De belasting is sinds begin dit jaar al verhoogd van 8 naar 26 euro per ticket. Dit is volgens de onderzoekers onvoldoende. Vooral voor langere afstanden dienen passagiers meer te betalen omdat deze vluchten vervuilender zijn en niet onder het ETS-systeem vallen.

Om dit te bewerkstelligen moeten vluchten tot 2500 kilometer ongeveer 26 euro extra gaan kosten, vluchten tot 6000 kilometer 75 euro en nog langere vluchten 150 euro. De opbrengsten worden mogelijk ingezet voor het bijmengen van meer duurzame brandstoffen door vliegtuigmaatschappijen.

Het rapport stelt verder een verbod voor op de verkoop van zakelijke auto’s die rijden op fossiele brandstof vanaf 2025. Daarnaast wordt de aanschafbelasting van deze auto’s voor privégebruik aanzienlijk hoger. Hierdoor wordt het aantrekkelijker om een elektrische auto te kopen.

Meer belasting op vlees en zuivel

Het rapport benadrukt dat er een verandering van ons consumptiepatroon nodig is tegen 2050 en dat dit onvermijdelijk is. Een optie is om een hogere belasting op zuivel en vlees in te voeren om zo andere voedselkeuzes te stimuleren. Met de opbrengsten wordt de landbouw verder te verduurzaamd. Daarnaast moet de veestapel volgens het rapport ‘significant in omvang dalen’ met 30 procent. Dit omdat technische oplossingen alleen niet voldoende zijn om de uitstoot te verminderen. De onderzoekers achten de kans klein dat dit vanzelf gaat via natuurlijk verloop van veehouders. Overheidsingrijpen worden daarom als noodzakelijk gezien.

Ook meer belasting betalen voor gas

Volgens het beleidsadvies is het invoeren van een prijsprikkel effectief gebleken om het energieverbruik te verminderen. Om over te stappen op andere energiebronnen zoals een warmtepomp, stelt het rapport voor om de energiebelasting op aardgas verder te verhogen en die op elektriciteit te verlagen.

Verder kunnen er meer regels worden ingevoerd voor de verduurzaming van gebouwen. Denk aan verplichte isolatie bij verkoop van een woning en strengere, energiebesparende maatregelen voor bedrijven en instellingen. Het beleidsadvies biedt verschillende pakketten aan. De lasten van verduurzaming liggen zo meer bij de landbouw of industrie.

Naar schatting kosten deze maatregelen in totaal zo’n 7 miljard euro. De overheidsinkomsten stijgen naar verwachting met ongeveer 3,5 miljard euro. Deze inkomsten worden gebruikt om de lasten voor burgers en bedrijven te verlichten. Minister Rob Jetten geeft aan dat er ongetwijfeld veel politieke discussies komen over welke maatregelen uiteindelijk worden doorgevoerd. Hij presenteert in het voorjaar een plan dat voor iedereen haalbaar is.

Meer over: