Ga naar de inhoud

Ademhalingsfrequentie, wat betekent dit voor je gezondheid

ademhalingsfrequentie

Ademen, een van de meest fundamentele handelingen van het leven, is iets wat we dag in dag uit automatisch doen. Stel je eens voor hoeveel keer je per dag ademhaalt – een indrukwekkend aantal, toch? Hoewel ademen vanzelf gaat, is het af en toe de moeite waard om een minuutje de tijd te nemen om je ademhaling te tellen.

Je ademfrequentie onthult namelijk veel over je gezondheid.

Wat vertelt je ademsnelheid?

De ademhalingsfrequentie, oftewel het aantal keer dat je per minuut ademt, is een belangrijke indicator voor je gezondheid. In rust is je ademfrequentie doorgaans lager dan tijdens inspanning. Zolang je ademhaling in lijn is met de activiteit die je uitvoert, is je lichaam in balans. De controle over je ademhaling wordt gereguleerd door het ademcentrum in je brein, wat gelukkig automatisch gebeurt. Verschillende factoren zoals koorts, medische aandoeningen, angst of stress leiden echter tot een verandering in je ademhalingssnelheid.

Wat is een gezonde ademfrequentie?

De optimale ademfrequentie varieert afhankelijk van je activiteit. In rust varieert een normale ademfrequentie tussen de 6 en 10 ademhalingen per minuut. Tijdens fysieke activiteit, zoals wandelen of rennen, neemt je ademhalingsfrequentie natuurlijk toe. Bijvoorbeeld, terwijl je naar de sportschool wandelt, adem je waarschijnlijk en tussen de 10 en 16 keer per minuut. Tijdens intensievere activiteiten, zoals rennen, kan je ademhalingssnelheid zelfs oplopen tot 60 ademhalingen per minuut!

De invloed van stress op je ademhaling

Zowel fysieke als mentale inspanning verhogen je ademhalingsfrequentie. In een ontspannen toestand, terwijl je rustig op een stoel zit, kan je normaal gesproken zo’n 6 keer per minuut ademen. Echter, intense concentratie of piekeren zorgt ervoor dat je ademhalingsfrequentie aanzienlijk stijgt, soms tot wel 5 keer meer dan normaal. Hoewel een verhoogde ademhalingsfrequentie als reactie op stress normaal is, leidt langdurige stress tot verkeerde ademhaling en mogelijk lichamelijke klachten.

Waarom ademhalingsfrequentie meten?

Het meten van je ademhalingsfrequentie biedt waardevolle inzichten in je gezondheid. Een verhoogde ademhalingsfrequentie wijst op onderliggende gezondheidsproblemen zoals hart- of longaandoeningen, stress of angst. Het is dus een belangrijke indicator voor hoe je je voelt en hoe je lichaam omgaat met verschillende stressfactoren.

De tekst gaat onder de video verder >>

Welke klachten bij een verstoorde ademhalingsfrequentie?

Een verstoorde ademhalingsfrequentie kan een reeks klachten veroorzaken die variëren afhankelijk van of de ademhaling te snel of te langzaam is.

Snelle ademhaling, bekend als hyperventilatie, leidt tot duizeligheid, tintelingen, hartkloppingen en zelfs flauwvallen. Aan de andere kant kan een langzame ademhaling, hypoventilatie genoemd, kortademigheid, vermoeidheid en zelfs zuurstoftekort in het bloed veroorzaken.

Het is essentieel om medische hulp te zoeken bij aanhoudende ademhalingsproblemen, omdat ze ook symptomen kunnen zijn van onderliggende aandoeningen zoals long- of hartproblemen, angststoornissen of neurologische aandoeningen.

Hoe meet je ademhalingsfrequentie?

Je ademfrequentie meten is eenvoudig:

  • Zet een timer op 1 minuut.
  • Ga rustig zitten en ontspan.
  • Start de timer en tel het aantal ademhalingen gedurende 1 minuut.
  • Herhaal de meting indien nodig en neem het gemiddelde voor een nauwkeuriger resultaat.

Wat is een gezonde ademhalingsfrequentie tijdens de slaap?

Tijdens de slaap varieert de ademhalingsfrequentie van een gezonde volwassene meestal tussen de 12 en 20 keer per minuut, met een gemiddelde van ongeveer 15-16 keer per minuut. Hoewel een hogere ademhalingsfrequentie tijdens de slaap normaal is, is het belangrijk om te luisteren naar je lichaam en eventuele symptomen van ongemak te herkennen.

Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Meer over: