Ga naar de inhoud

Accell Group (Batavus en Sparta fietsen) schrapt noodgedwongen banen

Batavus en Sparta e-bikes ontslagen Accell Group

Accell Group, bekend van merken als Batavus en Sparta, gaat 100 tot 150 banen schrappen in Heerenveen. Het bedrijf verplaatst een deel van de productie naar Hongarije en Turkije, wat leidt tot angst voor het voortbestaan van de productielocatie in Heerenveen. Waarom dit besluit?

Reactie Accell en vakbond FNV

Gevraagd naar een reactie stelt de topman van Accell, Tjeerd Jegen, dat het schrappen van banen en het verplaatsen van de productie nodig is om de concurrentiepositie te verbeteren en de keten tussen leveranciers, fabrikanten en klanten te vereenvoudigen. “We zullen ons uiterste best doen om iedereen zo goed mogelijk te informeren en bij te staan”, aldus Jegen.

Vakbond FNV waakt

Ondertussen toont de vakbond FNV zich bezorgd over de toekomst van de fietsenfabrikant in Heerenveen. FNV-bestuurder Erik Kotters waarschuwt: “Als er niet snel geïnvesteerd wordt in nieuwe productieprocessen, voorzie ik op korte termijn een tweede reorganisatiegolf, met uiteindelijk einde oefening voor Accell in Nederland.” De vakbond eist een fatsoenlijk sociaal plan voor de getroffen werknemers en wil snel om tafel met de bedrijfsdirectie voor meer informatie over de reorganisatie.

Accell Group in zwaar weer

Accell Group, het moederbedrijf van verschillende fietsmerken zoals Batavus, Sparta en Koga, heeft in het verleden verschillende uitdagingen gekend. Een van de belangrijkste problemen waarmee ze te maken hebben gehad, is de toenemende concurrentie in de fietsindustrie, zowel van traditionele fabrikanten als van nieuwe spelers, evenals de invloed van veranderende marktomstandigheden.

Een specifiek voorbeeld van ‘zwaar weer’ voor Accell Group was de uitdaging om te concurreren met opkomende e-bikefabrikanten en de verschuiving in de marktvraag naar elektrische fietsen. Dit dwong Accell om zijn productaanbod en marketingstrategieën aan te passen om relevant te blijven in een snel evoluerende markt.

Daarnaast kunnen economische neergangen, veranderende consumentenvoorkeuren en productie- of distributieproblemen ook factoren zijn die een bedrijf als Accell Group kunnen beïnvloeden en tot moeilijke tijden kunnen leiden.

Een bedrijf zoals Accell Group zal zich vaak aanpassen aan deze uitdagingen door innovatie, kostenbeheersing, diversificatie van hun productaanbod en het verkennen van nieuwe markten of distributiekanalen. Met, op dit moment, tot gevolg de gedwongen ontslagen.

In 2017 ook een bod van Pon

    Accell’s achtergrond en toekomstige plannen

    Accell is naar eigen zeggen Europees marktleider in e-bikes en de op een na grootste in fietsonderdelen en accessoires. Het bedrijf is in 2022 voor 1,6 miljard euro overgenomen door een consortium van investeerders, geleid door het Amerikaanse KKR.

    Accell heeft momenteel ongeveer 3.700 medewerkers in 15 landen en verkoopt producten in meer dan 80 landen. Met een geschiedenis die teruggaat tot 1904, toen het bedrijf begon als een winkel in uurwerken en naaimachines, heeft Accell een lange historie in Heerenveen.

    De nu samengevoegde fabriek in Heerenveen zal zich, ondanks de reorganisatie, blijven richten op de productie van specialistische merken en modellen.

    Bron: frieschdagblad

    Meer over: