Ga naar de inhoud

ABBA eist van Trump: ‘Stop met het draaien van onze nummers’

Update:
Trump muziek ABBA

ABBA verbiedt Donald Trump om hun muziek te gebruiken tijdens zijn verkiezingsbijeenkomsten. Zweedse media laat weten dat in juli tijdens een verkiezingsbijeenkomst voor Trump in Minnesota het nummer ‘The Winner Takes It All’ te horen was. Daar was ABBA niet zo blij mee.

Gebruik van ‘The Winner Takes It All’

De aanwezigheid van deze muziek op het evenement bleek verrassend, want later bleek dat ABBA hier geen toestemming voor had gegeven. Beelden toonden ook Bjorn Ulvaeus en Benny Andersson die hits als ‘Money, Money, Money’ en ‘Dancing Queen’ zongen. Dit zorgde voor ophef in de media.

De tekst gaat verder onder het X-bericht >>

Reactie van platenlabel Universal Music

Platenlabel Universal Music reageerde snel en krachtig op het incident. In een verklaring aan de Zweedse krant Svenska Dagbladet verklaarde het platenlabel: “Wij hebben samen met de leden van ABBA ontdekt dat er video’s zijn uitgebracht waarin ABBA’s muziek werd gebruikt tijdens Trumps evenementen en hebben verzocht deze onmiddellijk te verwijderen.”

Deze duidelijke stelling laat zien dat het label en de artiesten gezamenlijk optreden tegen ongewenste gebruik van hun werk. Het gebruik van ABBA’s muziek zonder hun toestemming tijdens een campagne kan leiden tot juridische stappen.

Vaker geen toestemming gevraagd

ABBA is zeker niet de eerste groep of artiest die bezwaar heeft tegen het gebruik van hun muziek tijdens Trumps campagnes. Onlangs uitten andere bekende artiesten zoals Beyonce, Celine Dion en Foo Fighters ook hun ongenoegen hierover. Deze gezamenlijke afkeuring toont aan dat veel artiesten zich sterk maken voor het beschermen van hun werk en imago voor politieke doeleinden.

De gevolgen voor Trumps campagnes

Het herhaalde verzoek van muzikanten om hun werk niet te gebruiken roept vragen op over de ethische en juridische praktijken binnen campagneteams. Zal de toevoeging van ABBA aan deze lijst een verandering in beleid veroorzaken? Of gaat men door met het gebruik van muziek ondanks deze protesten?

Deze kwestie brengt meer aandacht naar het belang van respect voor artiestenrechten binnen politieke campagnes.

Lees ook: Melania veel afwezig bij campagne van Trump: wanneer was ze wel te zien?

Politieke gevolgen van ongeoorloofd gebruik van muziek

Het gebruik van muziek tijdens politieke campagnes ‘zonder toestemming van de artiesten’ roept vragen op over de ethische normen in de politiek. Dit fenomeen is niet nieuw; verschillende artiesten ondernamen in het verleden juridische stappen om het gebruik van hun werk te voorkomen.

Dit benadrukt een voortdurend probleem binnen politieke campagnes waarbij campagneteams het eigendomsrecht van de artiesten negeren. Politieke adviseurs moeten overwegen hoe deze vorm van ongeoorloofd gebruik van muziek hun kandidatuur beïnvloedt, zowel op juridisch vlak als in de publieke opinie.

De impact van muziek tijdens een campagne

Campagnemuziek speelt een cruciale rol in moderne politieke campagnes. Met populaire hits probeert de campagne een specifieke emotie of boodschap over te brengen. Deze muziek is als een soort mantra die steeds terugkomt gedurende de verkiezingsbijeenkomsten, spotjes en andere media-uitingen.

Het niet verkrijgen van de juiste licenties leidt tot conflicten zoals die van Trump met ABBA. Dergelijke situaties dwingen campagnes om zorgvuldig na te denken over hun muziekkeuzes en het respecteren van artiestenrechten.

Bronnen: Rtlboulevard, X. Hoofdfoto: Trump tijdens zijn campagne, Foto: Michael M. Santiago/Getty Images.

Meer over: