Aardperen worden steeds populairder in de keuken, vanwege zijn unieke smaak en veelzijdigheid. Van soepen tot bijgerechten, ze voegen een interessant element toe. Er zijn tal van mogelijkheden, tijd om ze te ontdekken.
In dit artikel ontdek je wat het precies zijn en leer je enkele creatieve manieren om ze te gebruiken in je gerechten.
Gaat deze vergeten groente de wereld veroveren?
Aardperen zijn wortelknollen die onder de grond groeien. Ze behoren tot de zonnebloemfamilie en hebben een knobbelige textuur met een bruinachtige schil. Van binnen zijn ze wit van kleur. De smaak is nootachtig en zoet. Je eet ze rauw of gekookt. Ze zijn knapperig, vergelijkbaar met waterkastanjes.
Afkomst aardperen
Oorspronkelijk zijn ze afkomstig uit Noord-Amerika. Tot een paar jaar geleden spraken veel groenten liefhebbers nog over een vergeten groenten. Maar inmiddels telen boeren over de hele wereld deze makkelijke knol.
Smaakvol en gezond
Naast de heerlijke smaak is deze vaste plant ook erg voedzaam. Ze bevatten voedingsvezels, vitamine B6, ijzer en kalium. Bovendien zijn aardperen een goede bron van inuline, een prebiotische vezel die de darmgezondheid bevordert. Door aardperen aan je maaltijden toe te voegen, geniet je niet alleen van hun smaak, maar profiteer je ook van de gezondheidsvoordelen die ze bieden.
Om aardperen te bereiden, moet je ze goed schoonmaken. Schrob de knollen onder stromend water om vuil en schilresten te verwijderen. De schil is eetbaar, dus je kunt ervoor kiezen om deze intact te laten. Snijd vervolgens de uiteinden van de aardperen af en snijd ze in dunne plakjes of blokjes.
De tekst gaat verder onder de afbeeldingen >>
Aardperen kunnen op verschillende manieren worden bereid, afhankelijk van je culinaire voorkeuren.
5 recepten met aardperen
1. Geroosterde aardperen met knoflook en rozemarijn:
Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de aardperen en snijd ze in gelijke stukken. Leg ze op een bakplaat en besprenkel ze met olijfolie, gehakte knoflook, verse rozemarijn, zout en peper naar smaak. Rooster de aardperen gedurende 25-30 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn. Serveer als bijgerecht bij vlees of vis.
2. Romige aardpeersoep:
Schil en snijd de aardperen in stukken. Verhit wat boter in een pan en voeg de aardperen toe, samen met gesneden uien en knoflook. Bak ze een paar minuten tot ze zacht zijn. Voeg groentebouillon toe en laat het geheel sudderen tot de aardperen gaar zijn. Pureer de soep met een staafmixer en voeg een scheutje room toe voor een extra romige smaak. Breng op smaak met zout en peper.
3. Aardperen puree met Parmezaanse kaas:
Schil en snijd de aardperen en kook ze in licht gezouten water tot ze zacht zijn. Giet de aardperen af en pureer ze met een staafmixer. Voeg een klontje boter, een scheutje melk en geraspte Parmezaanse kaas toe. Roer goed door en breng op smaak met zout en peper. Serveer als bijgerecht bij vleesgerechten of gevogelte.
4. Aardpeerchips met kruiden:
Snijd de schoongemaakte knollen in zeer dunne plakjes met behulp van een mandoline of een scherp mes. Verhit plantaardige olie in een pan tot 180°C. Bak de plakjes in kleine batches tot ze goudbruin en knapperig zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze met zeezout en je favoriete kruiden, zoals paprikapoeder, tijm of rozemarijn. Geniet van deze knapperige en smakelijke snack!
5. Paddenstoelen Risotto met aardperen:
Voeg een extra dimensie toe aan je risotto door aardperen en paddenstoelen te gebruiken. Bereid de risotto zoals gebruikelijk, maar voeg halverwege het kookproces in blokjes gesneden aardperen en gehakte paddenstoelen toe. Bak ze samen met de risotto tot ze zacht en lichtbruin zijn. Voeg vervolgens bouillon toe en blijf regelmatig roeren tot de rijst gaar is en de risotto een romige consistentie heeft. Breng op smaak met zout, peper en eventueel wat geraspte Parmezaanse kaas. Serveer de risotto als hoofdgerecht.
Aardperen bewaren?
Doe dit dan op een koele, donkere plaats zoals een kelder of een koelkast. Zorg ervoor dat ze goed geventileerd zijn en droog blijven. Aardperen zijn enkele weken tot enkele maanden te bewaren, afhankelijk van de omstandigheden. Controleer regelmatig op tekenen van bederf en gebruik ze zo snel mogelijk als ze beginnen te verslechteren.
Waarom zou je ze bewaren, ga naar de winkel, haal wat aardperen en experimenteer ermee.
Smakelijk eten!