Ga naar de inhoud

Aardbeving 2.4 bij Kerkrade Limburg, 1e in 2025 + aantal aardbevingen NL 2024

Aardbeving Limburg, alle aardbevingen in Nederland 2024 Bron: © Canva. 

Vrijdagochtend rond 08.00 uur werd Zuid-Limburg getroffen door een aardbeving met een kracht van 2.4 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag bij Kerkrade, op een diepte van 5 kilometer, aldus het KNMI. De tektonische beving – veroorzaakt door natuurlijke bewegingen van de aardkorst – was voelbaar tot in Maastricht, Luik en Aken.

Aardbeving Limburg: geen schade, wel schrik onder bewoners

Hoewel er geen meldingen van schade zijn binnengekomen bij de Veiligheidsregio Limburg-Zuid, zorgde de beving voor schrik bij inwoners. “Het glaswerk rinkelde in de kast,” meldde iemand op sociale media.

Anderen beschrijven hoe ze wakker werden van de korte, maar hevige schok. Limburg wordt sporadisch getroffen door aardbevingen, maar de regio kent een hogere kans door de ligging bij 2 aardkorstbreuken.

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Aantal aardbevingen in Nederland in 2024

In 2024 vonden 47 aardbevingen plaats in Nederland, een daling ten opzichte van 62 in 2023.

Geïnduceerde aardbevingen in het Groningenveld

Van de 47 aardbevingen waren er 40 geïnduceerd, voornamelijk door gaswinning. In het Groningenveld vonden de meeste geïnduceerde aardbevingen plaats, namelijk 36. De zwaarste beving in dit gebied was op 31 oktober in Garsthuizen, met een magnitude van 2,2.

Dankzij een uitbreiding van het seismisch meetnetwerk in Groningen is het mogelijk meer en kleinere bevingen te registreren, waardoor trends over de jaren heen zichtbaar worden.

Geïnduceerde bevingen in kleinere gasvelden

Niet alleen het Groningenveld, maar ook kleinere gasvelden kenden bevingen. Er waren 4 geïnduceerde aardbevingen in kleinere gasvelden, zoals bij Kommerzijl (2 keer), Nieuw Annerveen en Wildervank. Deze bevingen werden hoofdzakelijk veroorzaakt door gaswinning gerelateerde activiteiten.

Natuurlijke aardbevingen in Nederland

Nederland kende ook 7 natuurlijke aardbevingen, veroorzaakt door platentektoniek. De zwaarste natuurlijke beving vond plaats op 12 april bij Roosteren, Limburg, met een magnitude van 1,7.

Dergelijke bevingen zijn zeldzamer en hebben meestal een lagere intensiteit vergeleken met de geïnduceerde bevingen.

Seismische activiteit in Caribisch Nederland

Naast het vasteland waren er op de BES-eilanden (Bonaire, St. Eustatius en Saba) 102 natuurlijke aardbevingen. De zwaarste daarvan was nabij Saba en St. Eustatius op 8 mei, met een magnitude van 5,3. Deze regio’s hebben een hoge seismische activiteit door hun ligging nabij de Caribische tektonische platen.

Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste bevingen:

  • 31 oktober 2024: Garsthuizen, Groningen – Magnitude 2,2 (zwaarste geïnduceerde beving van het jaar).
  • 4 september 2024: Noordzee – Magnitude 2,6.
  • 11 april 2024: Zeerijp, Groningen – Magnitude 2,1.
  • 3 januari 2025: Kerkrade, Limburg – Magnitude 2,4 (natuurlijke beving).

Voor een volledig overzicht van alle aardbevingen in Nederland in 2024 zijn de seismologische gegevens te raadplegen op de website van het KNMI.

Invloed van gaswinning op aardbevingen in Groningen

Gaswinning is een belangrijke factor bij de aardbevingen in Groningen. Voorafgaand aan 2024 kwam de meerderheid van de geïnduceerde bevingen voor in het Groningenveld, als gevolg van het onttrekken van gas uit de zandsteenformaties op grote diepte. Deze activiteit leidt tot drukverlies, wat het gesteente destabiliseert en uiteindelijk aardbevingen veroorzaakt.

Sinds de intro van een gaswinningslimiet in 2014, en de sluiting van het Groningenveld in april 2024, wordt verwacht dat het aantal en de sterkte van bevingen in de regio geleidelijk afneemt.

Lees ook: wat doet Groningen met de miljarden euro’s gasschade?

Rol van de seismische netwerken in Nederland

Het seismische netwerk in Nederland, en in het bijzonder in Groningen, speelt een cruciale rol bij het monitoren van aardbevingen. Door de uitbreiding van dit netwerk kunnen niet alleen grotere bevingen, maar ook kleinere en gevoeliger bevingen worden geregistreerd.

Gegevens van deze netwerken helpen bij het vergelijken van seismische activiteit over verschillende jaren en verbeteren het begrip van aardbevingspatronen. Dit heeft beleidsmakers geholpen bij het nemen van geïnformeerde besluiten over gasproductie en andere industriële activiteiten.

Video KNMI jaaroverzicht aardbevingen 2024

Bronnen:

KNMI, rijksoverheid I Hoofdfoto: Canva