Ga naar de inhoud

Aardbeien kweken: tips voor een succesvolle oogst

aardbeien-kweken Foto: © Canva 

Aardbeien zijn een van de populairste fruitsoorten ter wereld, en terecht! Ze zijn heerlijk, veelzijdig en relatief makkelijk te kweken in je eigen tuin. Of je nu een ervaren tuinier bent of net begint, met de juiste kennis en aanpak kun je genieten van een overvloed aan sappige, zelfgekweekte aardbeien.

We geven ook antwoord op de vraag: Hoe kun je aardbeien het beste laten groeien?

Waarom aardbeien kweken?

Er zijn veel redenen om aardbeien zelf te kweken:

  • Verse, smaakvolle aardbeien: Zelfgekweekte aardbeien zijn vaak veel lekkerder dan die uit de winkel. Ze zijn verser, voller van smaak en hebben geen last van lange transporttijden.
  • Gemakkelijk te kweken: Aardbeien zijn relatief makkelijk te kweken, zelfs als je geen ervaren tuinier bent.
  • Leuk en ontspannend: Tuinieren is een leuke en ontspannende hobby. Het is heerlijk om bezig te zijn in de natuur en te zien hoe je planten groeien en bloeien.
  • Gezonde snack: Aardbeien zijn gezond en bevatten veel vitamine C en andere voedingsstoffen.

Lees ook: beste manieren aardbeien bewaren en bereiden.

Hoe groeien aardbeien? Bekijk deze video en lees daarna verder >>

De beste tijd om aardbeien te kweken

De beste tijd om te beginnen met het kweken van aardbeien is in het voorjaar, tussen maart en mei. In deze periode is de temperatuur ideaal en hebben de planten voldoende tijd om te groeien voordat de zomer begint. Je kunt er ook voor kiezen om in het najaar te planten, maar dan zal de oogst wat later zijn.

Soorten aardbeienplanten

Er zijn verschillende soorten aardbeienplanten, elk met hun eigen kenmerken:

  • Doordragers: Deze planten geven het hele seizoen vruchten, van de vroege zomer tot de herfst. Ze zijn ideaal als je continu van aardbeien wilt genieten.
  • Eenmalige dragers: Deze planten geven één keer per jaar vruchten, meestal in de vroege zomer. Ze zijn geschikt als je een grote oogst in één keer wilt hebben.
  • Klimaardbeien: Deze planten groeien omhoog en zijn ideaal voor kleine tuinen of balkons. Ze geven het hele seizoen vruchten.

Tips voor het kweken van aardbeien

  1. Kies de juiste aardbeienplanten. Kies de soort die het beste bij jouw wensen past.
  2. Zorg voor de juiste grond. Aardbeien houden van een humusrijke, licht zure grond. Voeg eventueel wat compost toe aan de grond voordat je de planten plant.
  3. Plant de aardbeien op de juiste afstand. Aardbeienplanten hebben voldoende ruimte nodig om te groeien. Plant ze daarom op een afstand van ongeveer 30 centimeter van elkaar.
  4. Geef de aardbeien voldoende water. Aardbeien hebben veel water nodig, vooral tijdens de bloei en vruchtvorming. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar niet te nat.
  5. Bescherm de aardbeien tegen slakken en vogels. Slakken en vogels zijn dol op aardbeien. Bescherm je planten door bijvoorbeeld slakkenkorrels te strooien of een net over de planten te spannen.
  6. Oogst de aardbeien op tijd. Aardbeien zijn het lekkerst als ze rijp zijn. Oogst ze daarom op tijd, zodra ze mooi rood zijn en een beetje zacht aanvoelen.

Extra tips

  • Gebruik een aardbeiennetje. Een aardbeiennetje beschermt je planten niet alleen tegen vogels, maar zorgt er ook voor dat de vruchten niet op de grond liggen en gaan rotten.
  • Mulch de grond. Door de grond rondom de aardbeienplanten te mulchen met bijvoorbeeld stro, voorkom je dat onkruid gaat groeien en blijft de grond langer vochtig.
  • Geef de planten extra voeding. Aardbeien hebben veel voedingsstoffen nodig om goed te kunnen groeien en vruchten te produceren. Geef ze daarom regelmatig wat extra voeding, bijvoorbeeld in de vorm van speciale aardbeienmest.

Inspiratie zelf aardbeien kweken

Bekijk nog meer tips om aan de slag te gaan met de aardbeien-kweek en lees verder >>

Met deze tips kun je succesvol aardbeien kweken en genieten van heerlijke, zelfgekweekte vruchten! Ontdek deze 10 heerlijke aardbeienrecepten.

Bronnen:

Plukkers, VTWonen, Moestuinadvies, Makkelijkemoestuin.nl

Meer over:

Reacties zijn gesloten.