Ga naar de inhoud

Aantal files terug op pre-pandemie niveau

Files

In het afgelopen jaar is de filezwaarte in Nederland weer vergelijkbaar met de cijfers van voor de coronapandemie. Volgens de ANWB is het effect van thuiswerken en buiten de spits reizen nagenoeg verdwenen, ook buiten de spitsuren ontstonden er beduidend meer files.

Significante groei in ochtend- en avondspits

De ANWB toonde aan dat de filezwaarte tijdens de ochtendspits met 10 procent is toegenomen, en tijdens de avondspits zelfs met 18 procent. Over de gehele dag gezien steeg het aantal files met 23 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. De piekdagen blijven dinsdag en donderdag, waarop de meeste verkeersopstoppingen te zien zijn. Zowel wegwerkzaamheden als weersomstandigheden droegen bij aan de verkeersproblematiek.

Impact van weer en wegwerkzaamheden

In januari en maart waren weersomstandigheden zoals sneeuwval en ijzel oorzaak van verkeersproblemen. Wegwerkzaamheden zorgden eveneens voor extra verkeersopstoppingen. De donderdagmiddag voor Pasen, op 6 april, was de drukste spits van het jaar. Het was een regenachtige dag, en er stond 1491 kilometer file over het hele land.

10 filefeitjes

  1. Filelengte in Nederland: Jaarlijks spenderen Nederlanders gemiddeld 60 tot 70 miljoen uur in files.
  2. Drukste snelwegen: De A4, A13 en A20, vooral rond Rotterdam en Den Haag, behoren tot de drukste snelwegen van Nederland.
  3. Spitsuur: Tussen 07.00 en 09.00 uur ’s ochtends en 16.30 en 18.30 uur ’s avonds piekt het verkeer het meest.
  4. Economische impact: De kosten van files voor de Nederlandse economie bedragen jaarlijks miljarden euro’s.
  5. Langste file ooit: Op 4 maart 2019 was de recordlengte meer dan 1.000 kilometer door sneeuwval.
  6. Filefrequentie: Op een gemiddelde werkdag zijn er zo’n 800 tot 900 files in Nederland.
  7. Oorzaken van files: Ongevallen, wegwerkzaamheden, slecht weer en druk verkeer zijn de belangrijkste oorzaken.
  8. Bestrijdingsmaatregelen: Nederland heeft diverse maatregelen genomen, zoals spitsstroken en dynamische route-informatiepanelen, om het verkeer te verbeteren.
  9. Hoge filegebieden: Amsterdam, Rotterdam en Utrecht behoren tot de gebieden met de meeste fileproblemen.
  10. Internationale vergelijking: Ondanks de Nederlandse fileproblemen heeft het land een van de laagste verkeersdoden per miljard afgelegde kilometers.

Tijdelijk Filemuseum

Wist je dat Nederland ooit een Filemuseum had? In 2018 opende dit tijdelijke pop-upmuseum zijn deuren, gewijd aan de geschiedenis, impact en mogelijke oplossingen voor files. Het bood een unieke kijk op dit alledaagse, soms frustrerende fenomeen. Het museum was een innovatieve manier om mensen bewust te maken van de uitdagingen rondom files. Hoewel het museum slechts tijdelijk was, was het een origineel concept dat veel aandacht trok.

Bron: ND. Foto: MarcoGuimaraes75 by Canva

Meer over: