Ga naar de inhoud

Aantal faillissementen sterk gestegen


Volgens Faillissementsdossier.nl is het aantal faillissementen in Nederland in het eerste kwartaal met meer dan 50 procent gestegen. Met name cafés, restaurants en (web)winkels zijn hierbij getroffen, aldus de website die veel bericht over faillissementen.

Hoe het kan dat het aantal faillissementen zo is toegenomen? Wat er gebeurt als een bedrijf failliet gaat? Je leest het in dit artikel.

Faillisementen in Nederland met 54,3 procent toegenomen

Het aantal faillissementen in Nederland is in het eerste kwartaal van dit jaar met meer dan 50 procent gestegen. Dit blijkt uit onderzoek van faillissementsdossier.nl. In vergelijking met de eerste 3 maanden van vorig jaar zijn er in de eerste 3 maanden van dit jaar 781 bedrijven en instellingen failliet gegaan. Dit tegenover 506 in dezelfde periode vorig jaar. Dit komt neer op een toename van 54,3%. Het aantal failliete cafés en restaurants bijna verdrievoudigde tot 54. De coronasteun vanuit de overheid heeft ervoor gezorgd dat bedrijven die in de basis niet gezond waren overeind konden blijven. Omdat het steunpakket wordt afgebouwd, stijgt het aantal faillissementen weer. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde eerder al een stijging in het aantal bankroeten.

Waarom gaan er zoveel bedrijven failliet?

Bedrijven gaan om verschillende redenen failliet. Denk aan een tekort aan financiële middelen, een gebrek aan vraag naar hun producten of diensten, slecht management, te hoge kosten, schulden die niet kunnen worden terugbetaald en externe factoren zoals economische recessie of pandemieën.

Momenteel hebben bedrijven niet langer voornamelijk last van de gevolgen van de pandemie. Ze kampen met de sterke stijging van energieprijzen en de hoge inflatie in het algemeen. Hiervoor heeft de overheid ook ondersteuning opgezet. De meest recente gegevens van het CBS zijn van februari; later deze maand worden de faillissementscijfers van maart gepubliceerd.

Nog lang niet zoveel faillisementen als in 2013

Kredietverzekeraar Atradius heeft onlangs voorspeld dat Nederland dit jaar aanzienlijk meer faillissementen zal kennen dan vorig jaar. Dit betekent volgens hen niet dat er plotseling veel meer faillissementen zullen zijn. De faillissementscijfers keren momenteel naar een normaal niveau. Het is namelijk heel ‘gewoon’ dat er zoveel bedrijven failliet gaan, hoe gek dit ook klinkt. De verwachting is dat dit jaar en volgend jaar nog lang niet zoveel bedrijven failliet zullen gaan als in 2013, toen het aantal bedrijven dat gedwongen werd te sluiten een piek bereikte.

Wat gebeurt er als een bedrijf failliet gaat?

Als een bedrijf failliet gaat, wordt er een curator aangesteld om de financiële situatie van het bedrijf te onderzoeken en te beheren. De curator heeft als taak om de belangen van de schuldeisers te behartigen en te kijken of er nog mogelijkheden zijn om het bedrijf te redden of om zo veel mogelijk opbrengst te realiseren uit de verkoop van de activa van het bedrijf. Het bedrijf wordt verkocht aan een andere partij of het bedrijf wordt opgedoekt. De opbrengsten worden gebruikt om de schuldeisers te betalen, in de volgorde die is vastgesteld in de wet. Als er nog geld overblijft, wordt dit uitgekeerd aan de aandeelhouders. In sommige gevallen kan het personeel van het failliete bedrijf een beroep doen op het UWV voor een faillissementsuitkering.

Bronnen: CBS, Rijksoverheid, Faillissementsdossier.nl

Meer over: