Ga naar de inhoud

Aantal daklozen verschilt per regio blijkt uit nieuw onderzoek van het CBS

Update:
Aantal daklozen verschilt per regio blijkt uit onderzoek CBS

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft voor het eerst het aantal geregistreerde daklozen geanalyseerd in 36 verschillende regio’s in Nederland. Uit dit recente onderzoek blijkt dat het aantal dakloze mensen in opvanglocaties per regio sterk varieert.

Nieuw onderzoek door CBS

De focus lag op mensen die in 2023 verbleven in noodopvang of tijdelijke opvang. Door naar het inwonertal te kijken, blijkt dat er aanzienlijke verschillen zijn in het aantal daklozen per regio.

Uitkomsten per stad

  • Almere en Rotterdam hebben in verhouding het hoogste aantal geregistreerde daklozen, namelijk zo’n 3,3 per 1000 inwoners.
  • Utrecht en Amsterdam volgen met 2,6 per 1000 inwoners.
  • Daarna Den Haag met 2 per 1000 inwoners.
  • De regio Assen heeft daarentegen het laagste aantal daklozen van de onderzochte gebieden.

Lees ook: aantal daklozen in Nederland stijgt.

Absolute aantallen onthuld

Kijkend naar de absolute cijfers, telt Amsterdam bijna 2700 dakloze mensen, gevolgd door Rotterdam met 2500, Utrecht met 2200, Den Haag met 1500 en Almere met 1200.

Dit onderzoek richt zich uitsluitend op mensen met een burgerservicenummer die in een opvanglocatie overnachtten tijdens het jaar. Dakloze zonder bsn zijn nog niet eens meegeteld in het onderzoek, omdat daar de status niet van bekend is.

Lees ook: daklozen en asielzoekers vechten elkaar de tent uit.

Groepen buiten onderzoek

Ook daklozen die altijd op straat leven, nooit bij de opvang aankloppen of tijdelijk bij vrienden of familie verblijven, zijn niet meegenomen in dit onderzoek.

Het onderzoek richt zich op degenen die formeel geregistreerd staan als gebruik makend van de opvangvoorzieningen.

Demografie van daklozen

Het grootste deel van de getelde daklozen is tussen de 28 en 39 jaar oud, goed voor 30 procent van de groep. Bijna een kwart van de daklozen is tussen de 18 en 23 jaar. Mannen maken de grootste groep binnen de daklozenpopulatie uit.

Veranderende demografie van daklozen

De samenstelling van de dakloze populatie in Nederland heeft in de afgelopen jaren enkele veranderingen ondergaan.

  • Begin 2023 stelde het CBS vast dat 8 procent van de dakloze mensen in Nederland geboren was in een ander Europees land.
  • Dit betekende een stijging ten opzichte van 2022, toen dit percentage nog op 5 procent lag.
  • Bovendien is er binnen deze groep een toename van jonge mensen en vrouwen op te merken.
  • In de 4 grootste steden van Nederland, bekend als de G4, blijkt 80 procent van de dakloze mensen van niet-Nederlandse herkomst te zijn, wat wijst op een significante migratiecomponent binnen deze kwetsbare groep.

Toename van dakloosheid in afgelopen jaren

Sinds het CBS in 2009 begon met het registreren van daklozen, zien we een opvallende stijging in het aantal geregistreerde dakloze mensen. Van 17,8 duizend daklozen in 2009 is het aantal gestegen naar naar een schatting van 30,6 duizend in 2023.

Deze toename wordt deels toegeschreven aan demografische veranderingen, waaronder de toename van dakloze migranten en een algemeen gebrek aan toegang tot betaalbare huisvesting. Deze trends benadrukken de noodzaak voor gerichte beleidsmaatregelen die zich richten op zowel preventie als het aanpakken van de onderliggende oorzaken van dakloosheid.

Lees ook: woningnood komt niet door senioren.

Bronnen:

CBS I Hoofdfoto: Canva

Meer over: