Ga naar de inhoud

Nederland telt nu officieel 18 miljoen inwoners

Update:
18 miljoen mensen

Vandaag is de Nederlandse bevolking officieel gegroeid tot 18 miljoen inwoners, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De groei van de bevolking in Nederland komt voornamelijk door migratie. De laatste jaren zijn er meer mensen naar Nederland gekomen dan dat er kinderen werden geboren. Dit komt omdat het geboortecijfer lager is dan het sterftecijfer.

8 jaar geleden bereikte Nederland de mijlpaal van 17 miljoen inwoners, maar het duurde slechts 8 jaar om nog een miljoen inwoners erbij te krijgen. Dit is bijna twee keer zo snel als de vorige miljoenensprong, van 16 naar 17 miljoen inwoners, die 15 jaar duurde.

Factoren die de bevolkingsgroei beïnvloeden

Volgens het CBS spelen meerdere factoren een rol in deze snelle groei. Oorlogen zoals in Oekraïne en Syrië, economische situaties, uitbreidingen van de Europese Unie en beleidskeuzes zoals het aanbod van Engelstalige studies in Nederland hebben bijgedragen aan het hogere migratiecijfer. Een exacte telling van het inwoneraantal is onmogelijk omdat de registratie van geboorten, overlijdens en immigranten tijd kost. De bevolkingsteller van het CBS is daarom een schatting.

Demografische samenstelling

De meeste nieuwkomers in de afgelopen 8 jaar kwamen uit Europese en Aziatische landen. In absolute aantallen kwamen de meeste mensen uit Oekraïne, Syrië en Polen. De grootste groep inwoners heeft nog steeds een Nederlandse herkomst (72 procent), gevolgd door groepen met een Turkse (2,5 procent) en Marokkaanse (2,4 procent) herkomst. Deze top-3 is sinds 2016 onveranderd gebleven.

De tekst gaat onder de video verder >>

Toekomstige bevolkingsgroei

Het aantal inwoners van Nederland blijft naar verwachting in de komende decennia groeien, vooral door toegenomen migratie en een hogere levensverwachting. De berekeningen van het CBS schatten dat Nederland in 2070 tussen de 17,6 en 24 miljoen inwoners zal tellen. Eén ding is zeker: de bevolking veroudert. 8 jaar geleden was de gemiddelde leeftijd van Nederlanders 41,5 jaar; inmiddels is dit 42,6 jaar. Het aantal 65-plussers stijgt terwijl er relatief weinig kinderen worden geboren. Vorig jaar werden er ruim 164.000 kinderen geboren, met een gemiddeld aantal van 1,43 kinderen per vrouw, het laagste aantal sinds de jaren ’80.

De tekst gaat onder de video verder >>

Regionale bevolkingsverschillen

De bevolkingsgroei is niet overal in Nederland gelijk. In gemeenten rond de grote steden, zoals Blaricum, Waddinxveen, Rijswijk en Diemen, is een relatief grotere groei te zien doordat meer mensen ernaartoe verhuisden én er meer kinderen werden geboren dan er mensen overleden. Van de grote steden groeide Utrecht met 10,4 procent relatief het meest, terwijl Rotterdam met 6,4 procent het minst groeide.

Lees ook: In 2100 is er 27% minder leven op aarde

Bevolkingskrimp in sommige gemeenten

Aan de randen van het land, bijvoorbeeld in Zuid-Limburg, Groningen, de Achterhoek en Zeeuws-Vlaanderen, daalde het aantal inwoners sinds 2016. Hier overlijden meer mensen dan dat er kinderen geboren worden, en meer inwoners verhuizen weg dan dat er komen wonen. Zo daalde het inwoneraantal van Simpelveld met 4,5 procent, van Eemsdelta met 4,3 procent en van Gulpen-Wittem met 3,1 procent.

Internationale vergelijking

Internationaal gezien is Nederland met bijna 518 inwoners per vierkante kilometer het op een na meest dichtbevolkte land van Europa. Alleen Malta heeft, met bijna 1700 inwoners per vierkante kilometer, een hogere bevolkingsdichtheid. België volgt op ruime afstand met 384 inwoners per vierkante kilometer. Het Europese gemiddelde ligt op 109 inwoners per vierkante kilometer.

Oorzaken van de migratie

Er zijn meerdere oorzaken voor de toegenomen migratie naar Nederland. Naast de oorlogen in Oekraïne en Syrië, heeft de aantrekkingskracht van studiemogelijkheden en economische stabiliteit in Nederland een grote rol gespeeld. Universiteiten bieden steeds meer Engelstalige programma’s aan, hetgeen internationale studenten aantrekt. Bovendien hebben arbeidsmogelijkheden en de levensstandaard veel mensen uit andere delen van Europa en Azië aangemoedigd om zich in Nederland te vestigen.

Gevolgen van de bevolkingsgroei

De bevolkingsgroei in Nederland heeft zowel positieve als negatieve gevolgen. Aan de ene kant zorgt de toegenomen diversiteit voor culturele verrijking en economische groei. Meer inwoners betekenen vaak een grotere vraag naar goederen en diensten, wat de economie stimuleert. Aan de andere kant stelt de snelle bevolkingsgroei ook uitdagingen op het gebied van infrastructuur, huisvesting en openbare diensten. De druk op de Randstad en omliggende gemeenten neemt toe, wat leidt tot stijgende woningprijzen en langere wachttijden voor publieke voorzieningen.

Bron: NOS

Meer over: