Ga naar de inhoud

Koning Willem-Alexander 10 jaar op de troon

Kroning-van-Koning-Willem_Alexander

Het is op 30 april precies 10 jaar geleden dat Willem-Alexander koning werd van Nederland. Hij heeft in al die tijd veel hoogtepunten en dieptepunten mee gemaakt. Wil je meer details weten?

Koningschap afgelopen 10 jaar

Koning Willem-Alexander zit inmiddels alweer 10 jaar op de troon en in die tijd is er veel gebeurd. Zo werd hij bij zijn inhuldiging geprezen om zijn bescheidenheid en oprechtheid. Maar kreeg hij later in zijn regeerperiode ook de nodige kritiek te verduren.
Er ontstond onrust rondom zijn vakantievilla in Griekenland, waar hij tijdens de coronacrisis verbleef. En werd zijn rol tijdens de toeslagenaffaire in twijfel getrokken.

Tegelijkertijd heeft Willem-Alexander als koning veel mooie momenten beleefd. Zoals het winnen van de eerste Nederlandse Olympische medaille sinds 1988 in het schaatsen door Kjeld Nuis in 2018. Al met al heeft hij een roerige 10 jaar achter de rug. Zowel op persoonlijk als op staatsniveau heeft hij het nodige meegemaakt.

Opsomming 10 jaar koningschap

Op 30 april 2013 is hij ingehuldigd als de nieuwe koning van Nederland, na de abdicatie van zijn moeder, koningin Beatrix. Hij heeft gedurende zijn regeerperiode verschillende positieve bijdragen geleverd aan Nederland. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • In 2016 werd koning Willem-Alexander 50 jaar en werd er een groot feest georganiseerd in Amsterdam.
    De koning en zijn gezin voeren over het IJ in een boot en er was een feestelijke ceremonie op de Dam.
  • In 2018 bracht het koningspaar een staatsbezoek aan de Republiek Indonesië. Tijdens dit bezoek betuigde koning Willem-Alexander spijt over het geweld dat Nederland tijdens de kolonisatieperiode in Indonesië heeft gebruikt.
  • In 2019 vierde Nederland de 75e verjaardag van de bevrijding. Het koningspaar was aanwezig bij verschillende herdenkingen en festiviteiten in het hele land.
  • In 2020 vierde koning Willem-Alexander zijn 7e Koningsdag. Vanwege de coronapandemie waren alle activiteiten afgelast. Er werd wel een speciaal programma uitgezonden op televisie, waarbij het koningspaar en hun kinderen betrokken waren.
  • In 2021 vierde het Koninkrijk der Nederlanden het 10-jarig jubileum. Er werden verschillende activiteiten georganiseerd en er was een groot televisieprogramma waarin het koningspaar werd geïnterviewd.
  • In 2022 bracht het koningspaar een staatsbezoek aan de Verenigde Staten van Amerika. Ze spraken onder andere met president Joe Biden. Het was het eerste Nederlandse staatsbezoek aan de VS sinds 1987.
  • Het bevorderen van de Nederlandse economie:
    Koning Willem-Alexander heeft verschillende economische missies geleid naar het buitenland om de handel te bevorderen. Ook heeft hij zich ingezet voor de Nederlandse Tech-sector en innovatie aangemoedigd.
  • Het bevorderen van de duurzaamheid:
    De Koning is een groot voorstander van duurzaamheid en heeft zich ingezet voor de transitie naar een duurzame economie. Hij heeft bijvoorbeeld het initiatief genomen voor de Dutch Sustainable Growth Coalition, een samenwerking van Nederlandse multinationals die zich inzetten voor duurzame ontwikkeling.
  • Aandacht voor het welzijn van burgers:
    Koning Willem-Alexander heeft aandacht voor sociale kwesties en het welzijn van burgers. Zo heeft hij zich bijvoorbeeld ingezet voor de aanpak van eenzaamheid onder ouderen en heeft hij zich uitgesproken over de noodzaak van goede geestelijke gezondheidszorg.
  • Het bevorderen van internationale samenwerking:
    Koning Willem-Alexander heeft zich ingezet voor internationale samenwerking en diplomatie. Hij heeft verschillende staatsbezoeken geleid en heeft zich onder andere ingezet voor de Europese samenwerking.
  • Het ondersteunen van het cultureel erfgoed: Hij heeft zich ingezet voor het behoud en de bevordering van het cultureel erfgoed van Nederland. Zo heeft hij bijvoorbeeld in 2019 de opening verricht van de gerestaureerde Grote Kerk in Naarden en heeft hij zich uitgesproken voor het belang van cultureel erfgoed voor de identiteit van Nederland.
  • Het ondersteunen van de sport: De Koning is een groot sportliefhebber en heeft zich ingezet voor het promoten van sport in Nederland. Hij waj betrokken bij de organisatie van de Olympische Spelen in 2012 in Londen en heeft hij zich ingezet voor de ontwikkeling van de Nederlandse sportinfrastructuur. Hij was ook aanwezig bij de Olympische Winterspelen in Sotsji in 2014 en bij de Olympische Zomerspelen in Rio de Janeiro in 2016.
  • Het bevorderen van de wetenschap: Koning Willem-Alexander heeft zich ingezet voor de bevordering van de wetenschap in Nederland. Een voorbeeld daarvan is het Koninklijk Instituut voor de Tropen, dat hij bezocht om meer te leren over het belang van wetenschappelijk onderzoek voor de ontwikkeling van landen.
  • Aandacht voor het Nederlandse onderwijs: Koning Willem-Alexander heeft zich ingezet voor het Nederlandse onderwijs en heeft verschillende scholen bezocht om te spreken met leerkrachten en studenten. Hij heeft zich onder andere uitgesproken voor meer aandacht voor techniekonderwijs en het belang van taalvaardigheid.
  • Het ondersteunen van de Nederlandse krijgsmacht: De Koning is opperbevelhebber van de Nederlandse krijgsmacht en heeft zich ingezet voor het ondersteunen van militairen en veteranen. Hij heeft bijvoorbeeld verschillende bezoeken gebracht aan militairen die zijn uitgezonden naar conflictgebieden.
  • Het bevorderen van het Nederlandse Koningshuis: Koning Willem-Alexander heeft zich ingezet voor het bevorderen van het Nederlandse Koningshuis en het versterken van de band tussen het koningshuis en de Nederlandse bevolking. Hij heeft verschillende evenementen bijgewoond en heeft zich uitgesproken over het belang van de band tussen het koningshuis en de samenleving.
  • Het ondersteunen van goede doelen: De Koning is ook betrokken bij verschillende goede doelen en maatschappelijke organisaties. Hij is beschermheer van verschillende organisaties, zoals het Rode Kruis, het Oranje Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Ook zet hij zich in voor initiatieven op het gebied van duurzaamheid, zoals de campagne ‘Nederland Schoon’ en de uitreiking van koning Willem I Prijzen, die duurzame innovatie belonen.

Dieptepunten tijdens Koningschap

Koning Willem-Alexander heeft gedurende zijn regeerperiode helaas ook enkele dieptepunten. Hier zijn een paar belangrijke voorbeelden:

  • In 2013: De broer van koning Willem-Alexander, prins Friso, is overleden op 12 augustus 2013. Prins Friso was betrokken bij een ski-ongeluk in februari 2012 in Lech, Oostenrijk, waarbij hij ernstig hersenletsel opliep en in coma raakte. Hij werd overgebracht naar Nederland en kreeg medische zorg in verschillende ziekenhuizen en revalidatiecentra. Ondanks de inspanningen van medische professionals, heeft hij het uiteindelijk niet overleefd en overleed hij op 12 augustus 2013 in Paleis Huis ten Bosch in Den Haag.
  • In 2014 vond de vliegramp met vlucht MH17 plaats boven Oost-Oekraïne. Alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, kwamen om het leven. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima waren aanwezig bij de terugkeer van de slachtoffers in Nederland. Ze spraken nabestaanden toe tijdens een herdenkingsdienst.
  • In 2017 ontstond er veel ophef over de vakantie van het koninklijk gezin in Griekenland. Nederlandse burgers werd geadviseerd om niet te reizen vanwege de corona pandemie. Koning Willem-Alexander bood later zijn excuses aan voor de vakantie.
  • In 2018 werd Willem-Alexander geconfronteerd met het vertrek van de toenmalige minister van Justitie en Veiligheid, Ivo Opstelten. Dit was als gevolg van een schandaal over een koninklijke pardon verzoek.
  • In 2020 brak de corona pandemie uit en werden er strenge maatregelen ingevoerd om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima lieten zich meermaals zien tijdens werkbezoeken aan zorginstellingen en andere sectoren die hard getroffen waren door de crisis.

Sterk in verbindingen leggen

Koning Willem-Alexander staat bekend om zijn vele bijzondere activiteiten om de banden tussen de Nederlandse bevolking en het koningschap aan te halen, in de afgelopen 10 jaar. In 2013 was Willem-Alexander een van de eerste leden van het koningshuis dat een openlijke steunbetuiging aan de LHBTI-gemeenschap gaf. Voor de verjaardag van koningin Máxima ging hij met een aantal leden van de LHBTI-gemeenschap naar een homobar.

Ook heeft hij in de afgelopen jaren geregeld gasten uitgenodigd op paleis Noordeinde om hen te eren voor hun bijdrage aan de Nederlandse samenleving. Hij heeft de kans gebruikt om jongeren, kinderen, mensen met een beperking, vluchtelingen en migranten te ontmoeten. Deze ontmoetingen staan bekend als ‘Koninginnedagen’ en laten zien dat Willem-Alexander tegen discriminatie is.

Op verschillende Nederlandse feestdagen is de koning te zien in de hoofdrol, om de verbinding tussen de Nederlandse bevolking en het koningshuis te versterken. Willem-Alexander staat op het bordes van zijn paleis om de troepen te verwelkomen die deelnemen aan de jaarlijkse koninklijke militaire parade. Ook neemt hij deel aan de nationale Dodenherdenking. De koning is ook te zien bij openbare evenementen zoals Koningsdag en de jaarlijkse Prinsjesdag.

Over Willem-Alexander

Koning Willem-Alexander is geboren op 27 april 1967 in het Huis op de Dam in Amsterdam. Hij is de oudste zoon van koningin Beatrix en Prins Claus. Willem-Alexander was de vierde in de lijn van Nederlandse vorsten die de titel Koninklijk Hoogheid droegen. Na zijn geboorte werd hij meteen Prins van Oranje, Prins van Nederland en hertog van Limburg. Hij werd in 2002 benoemd tot troonopvolger.

In 2002 werd Willem-Alexander de eerste mannelijke troonopvolger in de Nederlandse geschiedenis. Dit was een mijlpaal in de Nederlandse geschiedenis, die de positie van de koninklijke familie versterkte. Na de troonsbestijging in 2013 is hij de eerste koning in meer dan 100 jaar.

Willem-Alexander is getrouwd met koningin Maxima en zij hebben samen 3 kinderen: Amalia, Alexia en Ariane. Willem-Alexander heeft zich als koning gecommitteerd aan taken op nationaal en internationaal niveau. Hij reist regelmatig naar verschillende landen om te praten over zijn geloof in humaniteit en wereldvrede. Hij heeft de koninklijke familie ook een moderne invulling gegeven door veel meer openheid te tonen, meer te reizen en meer te communiceren met zijn volk.

Meer over: