Kaasliefhebbers proeven graag nieuwe soorten kaas, combineren allerlei gerechten met kaas en eten zo vaak mogelijk kaas. Dit zijn de 10 beroemdste kazen ter wereld.
Hoeveel beroemde kazen ken jij? Heb je ze allemaal wel eens geproefd?
1. Edammer kaas
Typisch Nederlands, net als de kaasmarkt beroemd in de hele wereld: Edammertjes. De kogelronde kaasjes wegen altijd precies 1,7 kilo en ze hebben een rode buitenkant, gemaakt van parafine. Groot voordeel van Edammer kaas: hij bederft niet snel, hij wordt alleen maar lekkerder. Ideaal om mee te nemen op reis, bijvoorbeeld als cadeautje voor vrienden in het buitenland. Doe er dan meteen een kaasschaaf bij, want die is over de grens ook een stuk minder bekend.
Een kaasschaaf lijkt eenvoudig, er zijn toch veel verschillende soorten kaasschaven: met een snijdraad of klein snijvlak is ideaal voor jonge, zachte kaas. Een kaasschaaf met groot snijvlak is geschikt voor het schaven van belegen en oude kaas.
2. Gorgonzola
De trots van Italië, maar niet direct favoriet bij iedereen. Gorgonzola is een blauwschimmelkaas, en die blauwe schimmel geeft de kaas zijn intense en pittige smaak. Al in de elfde eeuw werd de kaas gemaakt in Noord-Italië. Vind je de schimmelsmaak te heftig? Vaak wordt bij gorgonzola – en andere blauwschimmelkaas – iets zoets geserveerd, zoals wat vijgencompote of kweeperengelei. Dat maakt de smaak minder scherp.
3. Brie
Een vaste gast op elk kaasplankje: een punt brie. Deze witschimmelkaas komt uit Frankrijk, deze is lekker zacht en romig. Een rijpere brie kan gaan ‘lopen’, dus zachter en bijna vloeibaar van binnen worden. Brie de meaux is gemaakt van ongepasteuriseerde kaas, en dat geeft ‘m een meer uitgesproken smaak. Hou je van experimenteren: er is brie met tuinkruiden, met truffels en met zongedroogde tomaten. Een van de lekkerste én beroemde kazen, als jij het aan ons vraagt.
4. Kruidenkaas
Kruidenkaasjes zoals Boursin en Paturain zijn ontwikkeld in Frankrijk. In Normandië was zachte kaas met kruiden en zwarte peper een groot succes op feestjes. Heerlijk, daar mag de rest van de wereld van meegenieten. Het is jonge kaas, die nog veel op kwark lijkt, en die zachte kaas krijgt z’n smaak door knoflook, verse tuinkruiden zoals bieslook en peterselie, en zwarte peper. Warm stokbroodje erbij, en voor de volgende dag alvast wat pepermuntjes want er zit flink wat knoflook in deze kaas.
5. Casu marzu
Het is een delicatesse, maar niet voor mensen met een zwakke maag… Casa marzu is een harde Italiaanse kaas gemaakt van schapenmelk, die zijn unieke smaak en structuur krijgt doordat er levende maden in zitten. De kaas wordt geserveerd inclusief maden, als je dit gaat eten, wriemelt er van alles op je bord. Er wordt zelfs aangeraden een zonnebril op te zetten als je deze kaas eet, want de maden kunnen wel 15 centimeter omhoog springen!
6. Mozzarella
Mozzarella is de koning van de pizza en de keizer van de salade caprese. Het is een zachte spierwitte kaas die heel goed smelt als hij wordt verwarmd. In de salade met tomaat en basilicum komt juist de subtiele smaak van deze kaas goed tot z’n recht. De lekkerste mozzarella wordt gemaakt van de melk van waterbuffels, wist je dat er ook buffelmozzarella in Nederland wordt gemaakt? Hou je van mozzarella, probeer dan ook een keer burrata: en extra romige variant van de kaas.
Recept van een klassieke caprese salade
7. Emmentaler
Typisch Zwitserse kaas met enorme gaten, die erin komen tijdens het rijpen. De kaas smaakt zout en iets zoet tegelijkertijd. Emmentaler wordt gegeten als broodbeleg of in blokjes bij de borrel. Hij wordt ook vaak gesmolten tot kaasfondue, samen met Zwitserse gruyère. Over de hele wereld wordt de kaas nagemaakt, ook in Nederland, alleen de echte Emmentaler komt uit de Zwitserse Alpen.
8. Munster
Neuzen dicht, er staat Munsterkaas op tafel! Dit kleine kaasje met de geel-rode schimmelkorst heeft een zachte, subtiele smaak en er komt een enorm sterke geur vanaf, die wordt vergeleken met zweetlucht, mest of oude gympen. Durf jij het aan? Bewaar de Munster in een stuk kaaspapier of een krant, en leg hem daarna in een luchtdicht afgesloten koelkastdoos weg, anders stinkt het hele huis ernaar. Een groot nadeel van een van de beroemde kazen.
9. Parmezaanse kaas
Italianen zijn trots op hun Parmezaanse kaas. Die wordt al sinds de dertiende eeuw gemaakt in de regio Parma, en strenge regels zorgen ervoor dat de kaas nog net zo smaakt als vroeger: er mag alleen koemelk uit de regio worden gebruikt, en de kaasmakers zijn verplicht om het oude recept te gebruiken. Daardoor is echte Parmezaanse kaas (officieel: Parmigiano Reggiano) best duur, maar gelukkig voor kaasliefhebbers zijn er ook goedkopere varianten te koop. Raspen over pasta, een handje door de risotto, in krullen over dungesneden biefstuk of in brokjes op de kaasplank: genieten!
10. Fetakaas
Ook in Griekenland maken ze kaas, en hoe. Iedereen kent fetakaas, die witte blokjes die samen met olijven, komkommer, tomaat en rode ui thuishoren in een Griekse salade. De originele kaas wordt gemaakt van schapenmelk en geitenkaas. Feta wordt verkocht als witte rechthoekige stukken, waar je kaas vanaf kunt brokkelen over een salade of een ovenschaal, of als witte blokjes die in olie met kruiden worden bewaard. Wist je dat in Griekenland een officieel ‘Feta-besluit’ is opgesteld, met 15 regels waar echte Griekse feta aan moet voldoen? Kaaswinkels in Griekenland hebben die regels vaak ergens in de zaak hangen.