Ga naar de inhoud

Vakantie: 1 op de 5 heeft geen zin, geen geld of gezondheidsklachten

man op de bank

De vakantietijd is aangebroken. Maar zon, zee, rust en strand is niet voor iedereen weggelegd. 1 op de 5 Nederlanders ging vorig jaar niet op vakantie. Belangrijkste reden: ze blijven liever thuis.

Gezondheidsredenen en lichamelijke klachten

Gezondheidsredenen en lichamelijke klachten worden als belangrijkste redenen genoemd om niet weg te gaan. Voor ruim 27% van Nederlanders van 15 jaar of ouder is geld de reden om thuis te blijven.

37 miljoen vakanties in 2023

Nederlanders van 15 jaar en ouder gingen in 2023 gemiddeld 2,5 keer op vakantie, zo rekent het CBS ons voor. In totaal zijn dat 37,6 miljoen uitstapjes. Met name voor mensen tot 45 jaar in de laagste inkomensgroep is een vakantie financieel niet haalbaar. Van de laagste inkomensgroep in Nederland gaat 44 procent vanwege geldgebrek niet op vakantie.

Lees verder onder bericht >>

Dit kost een gemiddelde vakantie

Maar wat kost een vakantie eigenlijk? Ook dat is door het CBS in kaart gebracht. De gemiddelde kosten per persoon per vakantie liggen rond de 608 euro. Voor dat bedrag trekken trekken we er ongeveer een week op uit. De gemiddelde kosten per vakantiedag liggen op zo’n 72 euro per persoon per dag.

Een vakantie in Nederland kost je 27 p.p.p.d, een vakantie in het buitenland 82 p.p.p.d, een vakantie in het zomerseizoen 71 p.p.p.d en een vakantie in winterseizoen 75 p.p.p.d.

Waar gaan we het liefst naar toe op vakantie?

Onze populaire vakantielanden variëren per jaar enigszins van positie op de ranglijst, maar een aantal landen scoort steevast hoog.

Spanje
Vooral de Costa’s (Costa Brava, Costa Blanca en Costa del Sol), de Balearen (Mallorca, Ibiza) en de Canarische Eilanden (Tenerife, Gran Canaria).

Frankrijk
Met name de Franse kust (zoals de Côte d’Azur) en het binnenland (zoals de Dordogne, de Provence en de Franse Alpen) zijn populair.

Duitsland
Zowel de nabijgelegen regio’s als de grotere steden (Berlijn en München) trekken veel Nederlandse toeristen aan.

Italië
Steden als Rome, Florence, Venetië en regio’s zoals Toscane en de Italiaanse meren (Gardameer en Lago Maggiore, meer van Lugano) zijn favoriet.

Griekenland
De Griekse eilanden (zoals Kreta, Rhodos, Corfu en Zakynthos) zijn geliefd vanwege hun mooie stranden en rijke historie.

Turkije
De Turkse Rivièra (Antalya, Alanya en Bodrum) is een populaire bestemming voor zonvakanties.

Portugal
De Algarve is een bijzonder populaire bestemming vanwege de mooie stranden en het aangename klimaat.

Oostenrijk
Met name in de winter voor skivakanties en in de zomer voor wandelvakanties in de Alpen.

België
Nabijheid en veelzijdigheid maken België aantrekkelijk, met steden als Brussel, Antwerpen en Brugge, maar ook de Ardennen zijn in trek als wandel- en fietsgebied.

Vakantie in eigen land is nog steeds in trek

Ondanks dat een vakantie in eigen land iets aan populariteit heeft ingeboet, – zeg nou zelf: dat weer –  is ons land nog steeds een favoriete vakantiebestemming. Als we in eigen land blijven gaan we het liefst naar:

1. Limburg

2. Zeeland

3. Friesland

4. Drenthe

5. Gelderland

Bronnen: CBS, Max Vakantieman, Metro. Foto: Txking.

Meer over: