Naar schatting heeft 1 op de 10 senioren in Brabant in 2050 dementie. Dat voorspelt thuiszorgorganisatie Zuster Jansen op basis van beschikbare gegevens van het CBS, Alzheimer Nederland en kenniscentrum Vektis. De thuisorganisatie deed onderzoek naar het verwachte gevallen dementie per gemeente in 2050.
Hoe zit het in de rest van Nederland? Lees het in dit artikel.
Grote verschillen per gemeente – dementie groeit
Op dit moment heeft 1 op de 14 senioren in Brabant dementie. Naar verwachting is dat in 2050 gestegen naar 1 op de 10 senioren. Opvallend is dat er een groot verschil blijkt te zijn per gemeente. Gilze en Rijen en Reusel-De Mierden komen er redelijk goed van af. In plaatsen als Meierijstad en Oisterwijk krijgen naar verwachting relatief veel ouderen te maken met dementie. 1 op de 8 senioren is hier naar verwachting dementerend in 2050.
Zuster Jansen verklaart de wisselende voorspellingen in provincies, steden en plaatsen met de vergrijzing in deze gebieden. De kans dat je dementie krijgt neemt toe naarmate je ouder wordt. Zo is de kans bij 65-plussers momenteel nog 8 procent, terwijl het bij 80-plussers al 25 procent is. Bij 90-plussers is het zelfs 40 procent.
De schatting is dat in de provincies Limburg en Drenthe de meeste gevallen verwacht worden. In deze provincies is van de 65-plussers in 2050 waarschijnlijk 1 op de 9 dementerend. Voor alle andere provincies geldt als geheel een andere schatting: 1 op 10.
Meeste dementie verwacht in Noord-Holland
Bepaalde gemeentes laten uitschieters zien. In Laren (Noord-Holland) lijdt naar schatting (in 2050) 1 op de 5 senioren aan dementie. In Renkum (Gelderland), Bloemendaal (Noord-Holland) en Bergen (Noord-Holland) is de verwachting dat 1 op de 7 ouderen tegen die tijd lijdt aan de gevreede hersenziekte. Positieve uitschieters zijn Lopik in Utrecht en Buren in Gelderland, waar naar verwachting ‘slechts’ 1 op de 14 ouderen in 2050 aan dementie zal lijden. Ook Reusel-De Mierden, Rijen en Gilze zullen naar verwachting relatief weinig dementiegevallen hebben. Naar verwachting heeft in 2050 daar 1 op de 13 inwoners verschijnselen van gedragsveranderingen, taalproblemen en vergeetachtigheid die voortvloeien uit dementie problematiek.
Huidige situatie – dementie groeit
Op dit moment krijgen jaarlijks rond de 40.000 Nederlanders de diagnose dementie. Volgens Zuster Jansen lijdt 1 op de 14 mensen van 65 jaar en ouder in Nederland aan de hersenaandoening dementie. Dat is een verzamelnaam voor ruim vijftig hersenziektes, waarvan de meest bekende en voorkomende de ziekte van Alzheimer is. Ook Lewy body dementie, fronto-temporale dementie (FTD) en vasculaire dementie komen veel voor.
Snelst groeiende doodsoorzaak
Wat niet bij iedereen bekend is, is dat dementie volgens het CBS de snelst groeiende doodsoorzaak is. Hartfalen staan op nummer 2, longkanker op nummer 3. Mensen met dementie leven gemiddeld 6,5 jaar met de ziekte. Momenteel komen er volgens Alzheimer Nederland elk uur 5 dementie patiënten bij in Nederland.
Gebrek aan opvang in noodsituaties
Recentelijk heeft Stichting Salvage in Apeldoorn alarm geslagen over verwarde personen en ouderen met beginnende dementie, die normaal – onder de juiste omstandigheden – nog thuis kunnen wonen. Bij afwijkende omstandigheden, zoals brand, blijkt er echter nauwelijk een passende opvangplek voor hen te vinden zijn. Stichting Salvage helpt bij brand gedupeerden met aandacht, actie en advies. Directeur Johan van den Berg geeft aan steeds vaker tegen dit probleem aan te lopen en heeft zijn zorgen hierover via het Verbond van Verzekeraars aangekaart bij de Tweede Kamer.
Ook interessant om te lezen:
- Omgaan met dementie; 7 tips voor de omgeving
- Tips om dementie bij jezelf of een ander te herkennen